Najnovije vesti

U 64. GODINI PLANINAR I SPASILAC: Goraždanin osvaja vrhove rame uz rame s mnogo mlađima!
Foto: Avaz.ba, Foto: Avaz.ba

PLANINA JE ŽIVOT

U 64. GODINI PLANINAR I SPASILAC: Goraždanin osvaja vrhove rame uz rame s mnogo mlađima!

Bosna i Hercegovina

Goraždanin Mirsad Karović Romi ima 63 godine, ali i dalje osvaja vrhove planina u BiH i regionu.

Prošao je Bjelašnicu, Jahorinu, Volujak, Visočicu, Zelengoru, na magični Maglić išao i četiri puta godišnje, a ove godine s kolegama i prijateljima planira pohode na hercegovački Prenj i Čvrsnicu.

 

"Adrenalin, taj prirodni izazov da čovek hoda, penje se i pogleda odozgo, to me privlači. Mi to volimo. Jeste da ima i mnogo poznatih i nepoznatih staza, ali s jakom ekipom, kakva je naša, sve savladamo. Kondiciono smo veoma spremni i psihički opušteni", kaže Mirsad.

 

Prošle godine, osvojio je i medalju na Lovćenskom maratonu, bio je i na Durmitoru, ali i na 2.694 metra visokom vrhu Maja Jezerce na Prokletijama u Albaniji.

 

foto: Avaz.ba

"Meni su 63, ali s momcima u punoj snazi, koji imaju 30-40 godina, idem rame uz rame. Bude i opasnih situacija. Na Magliću se jedan kolega poklizao niz provaliju, a Huso Biser, Hazim Ušanović i nas još nekoliko uspeli smo da ga izvučemo. Bila je to litica koju je bilo zahtevno proći i držali smo se za uže", seća se Mirsad.

 

Ljubav prema planinarstvu javila se tek pre 12 godina, s njom su nestali i zdravstveni problemi koje je imao, a Mirsad je i dobrovoljac u redovima Gorske službe spašavanja Goražde.

 

Kasno je, kaže, da polaže ispit za gorskog spasioca, ali je učestvovao u nizu akcija kada je trebalo pomoći ljudima u nevolji.

 

Lekovi i hrana

 

"U vreme velikog snega, trebalo je u odsečena sela dostaviti lekove i hranu. Nalazili smo ljude u teškoj situaciji. Jedan deda u selu Smolj bio je polumrtav, ali smo ga oživeli, spakovali i evakuisali. Ujutro kad smo ga posetili u bolnici, bio je presrećan", govori Romi, poručujući svima da je planina zdravlje, život i odmor.

 

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...