TUGA NA JADRANU! UGINUO OD ISCRPLJENOSTI: Kod ostrva u Hrvatskoj našli mladog kita
Foto: Blue World Institute, Foto: Blue World Institute

ŽENKICA

TUGA NA JADRANU! UGINUO OD ISCRPLJENOSTI: Kod ostrva u Hrvatskoj našli mladog kita

Hrvatska -

Institut Plavi svet dobio je dojavu o pronalasku uginulog kita 23. januara 2018. pored Lošinja.

Službenici Instituta su pregledali i izmerili uginulu životinju i utvrdili kako se radi o ženki velikog kita dužine 11,7 m.

"S obzirom na to da je veliki kit opažen kod Rovanjske 6. januara, pretpostavljamo da se radi o istoj životinji. Iako impresivne veličine, u ovom slučaju radi se o mladoj životinji. Naime, kad se okote novorođeni veliki kitovi već su dugi oko 5-6 metara. Mladunci ostaju s majkom tokom 6-8 meseci. Tokom tog perioda izuzetno brzo rastu pa kad se odvajaju od majke imaju već dužinu od 10 do 12 m", navodi se

Prilikom pregleda životinje nisu pronađene nikakve spoljašnje povrede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti te se pretpostavlja da je kit uginuo zbog iscrpljenosti. Kako je kit pronađen pored Lošinja, Institut Plavi svijet pokrenuo je akciju kako bi sačuvao kostur ove životinje.

Kako je veliki kit strogo zaštićena životinja, o pronalasku uginule jedinke i lokalitetu na kojem je jedinka potopljena Institut Plavi svet obavestio je sve nadležne institucije – Hrvatsku agenciju za zaštitu životne sredine i prirodu, Ministarstvo zaštite zaštite životne sredinei energetike, Javnu ustanovu Priroda, Lučku kapetaniju Mali Lošinj i pomorsku policiju. Takođe, o svemu je obaveštena i gradonačelnica Malog Lošinja i Turistička zajednica Malog Lošinja.

Kurir.rs/ 24sata.hr

Foto: Blue World Institute

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track