DODIK: Mogu da sprečim održavanje vežbe NATO!
Foto: Marina Lopičić

zakuvalo se

DODIK: Mogu da sprečim održavanje vežbe NATO!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da nisu problem vežbe koje NATO planira u BiH već korišćenje osiromašenog uranijuma i dodao da može da spreči održavanje tih vežbi.

"Opozicija iz RS čini vlast na nivou BiH i oni su učestvovali na pripremnim sastancima na kojima se govorilo o vežbama na kojima bi učestvovali ti avioni A-10 i osiromašeni uranijum na poligonu Manjači. Predstavnici vojske koje su učestvovali na tim sastancima su tražili garancije da se ne koristi osiromašeni uranijum, mi to nismo znali. Vojno lice koje se suprotstavilo jedino nije unapređeno", kazao je Dodik.

On je dodao da "opozicija vrši izdajničku misiju".

"To je jedna priča da 15 kilometara od Banjaluke vežbaju NATO avioni. Šta će nam NATO avioni kad BiH nema svoju avijaciju. Ali, nisu problem vežbe sa NATO nego korišcenje osiromašenog uranijuma. Oni sad kažu da to nije dogovoreno, ali mi imamo papire i dokaze da je to dogovoreno, i Ivanićev savetnik je učestvovao a oni sad govore da niko nije znao", izjavio je lider RS.

On je ponovio da je pisao članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću.

"Mi to ne prihvatamo i to je protivustavno. Vojska je u nadležnosti BiH, ali ja imam načina da reagujem i to radim. Mogu da sprečim. Ako sam napisao pisma, ako kažem da se protivim tim vežbama, da li može neko da dođe u Banjaluku?", naglasio je.

Misli i da se ta vežba neće održati u Banjaluci.

"Mi smo učinili sve da se to ne dogodi, a da li će da se održi u Federaciji, ne znam", rekao je i dodao: "Ta vojska BiH ničemu ne služi, to je NATO vojska, nemoguće je to integrisati".

Kurir.rs/Tanjug

Foto Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track