DODIK: Jugoslovenstvo najveća srpska zabluda, Hrvatska izvukla najviše koristi
Foto: Beta/ Miloš Miškov, Foto: Beta/Miloš Miškov

PREDSEDNIK RS OTVORENO

DODIK: Jugoslovenstvo najveća srpska zabluda, Hrvatska izvukla najviše koristi

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jugoslovenstvo bilo najveća srpska zabluda, a da je Hrvatska izvukla najviše koristi.

Dodik je dodao i da Srbi sada imaju dve države Srbiju i Republiku Srpsku.

Ocenivši da je Vučićeva ideja o Deklaraciji Srbije i RS odlična, on podseća da je njeno usvajanje odloženo za posle lokalnih izbora u Beogradu 4. marta.

Govoreći o Kosovu kaže: "Pre Vučića je postojala gotovo saglasnost da je Kosovo završena priča, a sada se Kosovo vratilo kao nacionalno i državno pitanje Srbije broj 1", rekao je Dodik.

On je ocenio da je najveći uspeh današnje politike Srbije što je zvanični stav međunarodne zajednice da se traži kompromis.

"Kompromisa nema bez Srbije. To je ozbiljan napredak u ponovnom problematizovanju Kosova i njegove jednostrane odluke o nezavisnosti", rekao je Dodik.

On je rekao i da nisu problem vežbe koje NATO planira u BiH već korišćenje osiromašenog uranijuma, kao i da može da spreči održavanje tih vežbi.

On je rekao i da može da spreči održavanje tih vežbi.

"Opozicija iz RS čini vlast na nivou BiH i oni su učestvovali na pripremnim sastancima na kojima se govorilo o vežbama na kojima bi učestvovali ti avioni A-10 i osiromašeni uranijum na poligonu Manjači. Predstavnici vojske koje su učestvovali na tim sastancima su tražili garancije da se ne koristi osiromašeni uranijum, mi to nismo znali. Vojno lice koje se suprotstavilo jedino nije unapređeno", kazao je Dodik.

On je dodao da "opozicija vrši izdajničku misiju".

"To je jedna priča da 15 kilometara od Banjaluke vežbaju NATO avioni. Šta će nam NATO avioni kad BiH nema svoju avijaciju. Ali, nisu problem vežbe sa NATO nego korišćenje osiromašenog uranijuma. Oni sad kažu da to nije dogovoreno, ali mi imamo papire i dokaze da je to dogovoreno, i Ivanićev savetnik je učestvovao a oni sad govore da niko nije znao", izjavio je lider RS.

On je ponovio da je pisao članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću.

"Mi to ne prihvatamo i to je protivustavno. Vojska je u nadležnosti BiH, ali ja imam načina da reagujem i to radim. Mogu da sprečim. Ako sam napisao pisma, ako kažem da se protivim tim vežbama, da li može neko da dode u Banjaluku?", naglasio je.

Misli i da se ta vežba neće održati u Banjaluci.

"Mi smo učinili sve da se to ne dogodi, a da li će da se održi u Federaciji, ne znam", rekao je i dodao: "Ta vojska BiH ničemu ne služi, to je NATO vojska, nemoguće je to integrisati".

Dodik je rekao i da je za policiju RS kupljeno 2.000 pušaka od Srbije i da su morali da traže saglasnost BiH da bi kupili te puške.

Imam odgovornost da se kandidujem

Govoreći o svojoj kandidaturi za člana predsedništva BiH on kaže da to čini iz odgovornosti prema Republici Srpskoj i da u predsedništvo BiH dolazi da pravi kompromise.

"Ne radi se o želji, nego o odgovornost zbog toga što je previše oteto RS i preneto na BiH i mi želimo da vratimo stvari na nivou ustava", rekao je on.

Dodik je rekao i da je sa ranijim predsednicima Srbije imao dobre odnose ali da sa Aleksandrom Vučićem ima najbolje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Beta/ Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track