(VIDEO) DODIK OBIŠAO MLINARICE: Opasnost od probijanja nasipa prošla, nećemo dopustiti da ovde prođe voda!
Foto: RTRS/Printscreen

ALARMANTNO

(VIDEO) DODIK OBIŠAO MLINARICE: Opasnost od probijanja nasipa prošla, nećemo dopustiti da ovde prođe voda!

Bosna i Hercegovina -

Situacija na klizištu na Savskom nasipu u Mlinaricama, kod Kozarske Dubice se stabilizuje.

Opasnost od probijanja nasipa je prošla, a na sanaciji se radilo 24 časa. Sa građanima i nadležnim na terenu danas i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Stanovnici Mlinarica, noćas će moći da odahnu. Najveća opasnost je prošla.

"Do četiri sata smo jutros vozili vreće, prevezli smo ne znam tačno, hiljadu vreća sigurno", priča Bojan Mandić iz naselja Mlinarice kod Kozarske Dubice.

Osamdeset odsto nasipa je obezbeđeno. Postavljeno je hiljade vreća i u funkciju je stavljena sva moguća mehanizacija.

foto: RTRS

"Nadam se da će biti dobro, borimo se svi, dolazimo i obilazimo svaku noć", kaže meštanka Mira Gačić.

Osim građana, pomoć nije izostala ni od pripadnika oružanih snaga BiH, vatrogasaca ali i pripadnika civilne zaštite, koji su pružili pomoć u ljudstvu ali i opremi.

Iako je 80 odsto Savskog nasipa u Mlinaricama obezbeđeno, akcija traje i dalje.

Načelnik opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić, rekao je da je situacija dosta bolja, a s obzirom da je na ovom terenu nemoguće pristupiti mehanizacijom, sve je rađeno vodenim putem.

"Mi ćemo nastaviti sa radom, tu su sa nama pripadnici oružanih snaga BiH očekujemo da se pojavi i helikopter koji bi trebao da dopremi veću količinu džambo vreća", rekao je Reljić.

Danas su ovo područje obišli predstavnici Vlade, nadležnog ministarstva, Voda Srpske, ali i sam predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Inače, na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica obustavljen potpuno saobraćaj, ali je predsednik sleteo helikopterom.

"U Kozarskoj Dubici u mestu Mlinarice opasnost od izlivanja reke još nije prošla, ali možemo sa daleko više sigurnosti da kažemo da ne očekujemo dodatne probleme", izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da su se svi angažovali i uspeli da spreče prodor vode. Dodik je istakao da vidi optimizam među ljudima kojima, kako kaže, nije lako i naglasio da se postavljaju reflektori koji će omogućiti da se noćas radi.

"Nećemo dozvoliti da ovo bude mesto prodora vode", poručio je predsednik Srpske.

Dodik je naglasio da uz smanjenje vodostaja Save od 20 centimetara opasnost nije prošla, ali da se sa mnogo više sigurnosti može reći da se ne očekuju dodatni problemi. Predsednik Srpske je podsetio da su se posle poplava 2014. godine instititucije Srpske, odlučile za sveobuhvatni program sanacije nasipa, vodenih tokova i crpnih pumpi, te da je u tom smislu u poslednjih nekoliko godina uloženo više od 150 miliona maraka.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track