DODIK PORUČIO IVANIĆU: Povucite saglasnost na Strategiju spoljne politike BiH jer je štetna po Srpsku!
Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

napeto

DODIK PORUČIO IVANIĆU: Povucite saglasnost na Strategiju spoljne politike BiH jer je štetna po Srpsku!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem je od njega zatražio da povuče svoju saglasnost na usvojenu Strategiju spoljne politike BiH za period 2018-2023. godine, ocenivši da je taj dokument štetan po Republiku Srpsku.

"Izražavam svoje oštro protivljenje načinu na koji ste, mimo konsultacija sa institucijama Republike Srpske, praktično samostalno, usvojili jedan od najvažnijih akata koje donosi Predsedništvo BiH", naveo je Dodik u pismu.

Predsednik RS je ocenio da je dokument ove važnosti nije smeo biti usvojen bez prethodne javne rasprave u odgovarajućim institucijama u Republici Srpskoj, čime je, kako je istaknuto, na najgrublji način omalovažen međunarodni kapacitet Republike Srpske, garantovan i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je u pismu podsetio da je zaključkom sa sednice Predsedništva BiH, od 23. avgusta 2017. godine, zadužena radna grupa za izradu Strategije spoljne politike BiH. Dodik je naveo da u usvojenoj Strategiji spoljne politike BiH, između ostalog, stoji da bi BiH trebalo da aktivno prati zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU i da bi, u tom smislu, trebalo unaprediti sistem pridruživanja spoljnopolitičkim izjavama i restriktivnim merama EU prema trećim zemljama i subjektima.

On je upitao Ivanića da li je pre nego što je glasao za ovaj dokument razmislio da ovakav stav iz Strategije sugeriše i usvajanje sankcija Rusiji, sa kojom Republika Srpska ostvaruje značajnu privrednu saradnju.

"Vidljivo je da ste glasanjem za pomenutu Strategiju pokušali da van snage stavite Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prihvatajući odredbe o NATO integracijama BiH", naglasio je Dodik u pismu.

Iz Ivanićevog kabineta je saopšteno da je Strategija spoljne politike usvojena u skladu sa procedurama, bez bilo kakve štete po Republiku Srpsku.

"Pre usvajanja Strategije, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić obavio je konsultacije sa institucijama, pojedincima i stručnjacima relevantnim u oblasti spoljne politike", navedeno je u saopštenju iz Ivanićevog kabineta.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PUTINOVI NOĆNI VUKOVI STIGLI U BANJA LUKU! Evo kako su bajkeri dočekani u Republici Srpskoj!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track