UŽAS U SARAJEVSKOM KLINIČKOM CENTRU: Pacijenti oboleli od karcinoma ostali bez terapije jer nema citostatika!
Foto: Shutterstock

bruka

UŽAS U SARAJEVSKOM KLINIČKOM CENTRU: Pacijenti oboleli od karcinoma ostali bez terapije jer nema citostatika!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Sarajevskom kliničkom crentru nedostaju pojedini citostatici za pacijente obolele od karcinoma, a koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Zbog toga 30 pacijenata obolelih od karcinoma ne može da primi terapiju na Klinici za onkologiju.

Nabavka i finansiranje lekova sa Liste lekova Fonda solidarnosti, na kojoj se nalaze i oni za lečenje malignih bolesti, u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Dakle, FZZOiR sprovodi postupke javnih nabavki za citostatike, pa ih posle nabavke dostavlja Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koji samo aplicira za te citostatike bolesnicima.

Prema rečima prof.dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, već tri nedelje nedostaje "cisplatina", "gemzara", "vinkristina", "bleocina", "metotreksata", i lek "taksotera" (od 16.aprila 2018.godine), a pacijenti se snalaze kako znaju i nabavljaju ih privatnim kanalima, aoni koji ni to ne mogu moraju da čekaju lek od kojih im zavisi život.

KCUS je s eoglasio saopštenjem u kom obaveštava javnost da nemamo nikakav uticaj na nabavku citostatika i poziva FZZOiR da svoje obaveze izvršava, stoji u saopštenju iz KCUS-a.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track