(FOTO) OPREZ! NAJEZDA OTROVNICA NA TREBEVIĆU: Opasnost od poskoka na popularnom izletištu!
Foto: Profimedia

vreme parenja

(FOTO) OPREZ! NAJEZDA OTROVNICA NA TREBEVIĆU: Opasnost od poskoka na popularnom izletištu!

Bosna i Hercegovina -

Od otvaranja Trebevićke žičare, ova planina postaje sve atraktivnija posetiocima i izletnicima koji dolaze da uživaju u prirodi.

Međutim, sa dolaskom proleća i lepog vremena javlja se i opasnost od otrovnih zmija, posebno poskoka, koji u ovo doba izlaze iz svog staništa u potrazi za hranom. Takođe, april i maj su i period parenja.

Jedan Sarajlija je objavio na Fejsbuku slike poskoka koji je snimljen na Trebeviću, i pozvao je građane na oprez.

Predsednik Udruženja Gorska služba spašavanja Trebević Faruk Kadić, istakao je Trebević kao zanimljivu destinaciju naročito zbog žičare i najavio akciju zaštite.

"Trenutno je u procesu jedan vid deratizacije, a s obzirom na to da se radi o Trebeviću kao zaštićenom području, moraće se primeniti i neka hemijska sredstva koja teraju poskoke i sve ostale gmizavce od zona gde se kreću turisti", rekao je Kadić za Radiosarajevo.ba.

Šef Infektivnog odeljenja bolnice u Mostaru Nazif Derviškadić je stručnjak sa ogromnim iskustvom u tretmanu zmijskog ugriza. On je objasnio da opasnost od zmijskog ujeda zavisi od vrste zmije, kao i količine ubgrizganog otrova, starosti žrtve, specifične osetljivosti organizma, ali i od mesta i broja ugriza.

"Poskok odjednom izluči do 20 miligrama otrova, dok šarka znatno manje”, dodaje on.

Poseban oprez savetuje se beračima šumskog voća, gljiva i ostalog. Oni koji rade u njivi ili idu u branje, trebalo bi da nose čizme i rukavice, bez obzira na toplo vreme.

Kurir.rs / Radiosarajevo.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALARMANTNO: Srbija leglo zmija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track