(VIDEO) PRVOMAJSKA PROSLAVA U SRPSKOJ: Uranak u Doboju uz zvuke duvačkog orkestra
Foto: RTRS

I RADNO I PARADNO

(VIDEO) PRVOMAJSKA PROSLAVA U SRPSKOJ: Uranak u Doboju uz zvuke duvačkog orkestra

Bosna i Hercegovina -

U Gradskom parku u Doboju jutros je, zvucima Gradskog duvačkog orkestra na tradicionalnom prvomajskom uranku, počelo obeležavanje Međunarodnog praznika rada.

Vođa orkestra Goran Mitrović rekao je novinarima da su tradicionalnim koračnicama podsetili Dobojlije na pređašnja vremena.

I mladi Mrkonjić Grada pridružili su se obeležavanju 1. maja, Međunarodnog praznika rada. Na uzvišenjima i brdima oko grada podno Lisine zapaljene su na desetine tradicionalnih prvomajskih vatri, kao simbol svetlosti radničkkih prva i slobode.

Većina Zvorničana prvomajske praznika provodi na izletištima na području grada, posebno na Gradskoj plaži i srednjovjekovnoj tvrđavi Đurđev grad.

foto: RTRS

Za mnoge Zvorničane svakako su nezaobilazna obližnja izletišta u Srbiji, kao što su Banja Koviljača, Gučevo, Vukov Tršić, Soko Grad, manastir Tronoša kod Loznice, u čijoj se blizini nalazi česma "Devet Јugovića".

Za jedan broj građana, posebno one koji vole tišinu i planinski turizam, Šekovići sa platoom Bišina i uzvišenjem Kaštelj, te izletištem Lovnica, pogodna su mesta za dvodnevni prvomajski boravak.

Da bi se upotpunila prvomajska slika, Zvoričani tradicionalno izlaze na šetalište pored Drine, vole i odmor uz reku pecajući ribu, dok najmlađe čeka zabava na voziću i ringišpilu.

Najveći broj stanovnika Srebrenice Međunarodni praznik rada provodi radno, pa u ovom kraju nije organizovan prvomajski uranak.

Većina srebreničkih izletišta jutros je bila prazna, osim manjih grupa na izletištu Guber iznad Srebrenice, na nekoliko lokacija pored Drine i akumulacionog jezera Perućac na Drini.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track