LOŠA RAČUNICA: Crnogorski poslanici se častili sa 400 €, a kazniće ih sa bar 500
Foto: Printscreen

nisu prijavili bonus

LOŠA RAČUNICA: Crnogorski poslanici se častili sa 400 €, a kazniće ih sa bar 500

Crna Gora -

Gotovo trećina poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore prekšrila je Zakon o sprečavanju korupcije jer u svojim imovinskim kartama za prošlu godinu nisu prijavili novogodišnje bonuse.

Vladajuću koaliciju čine 42 poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih partija - Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i koalicije Albanci odlučno.

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovanović je sredinom decembra prošle godine potpisao rešenje kojem su svi poslanici vladajuće koalicije na decembarske plate dobili bonus koji je iznosio još oko 400 evra, odnosno 80 odsto prosečne zarade.

U rešenju stoji da su nagradili sebe na decembarsku platu zbog "značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tela, na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja".

Međutim, od 33 trenutno dostupne imovinske karte poslanika, njih 13 to nije prijavilo u svojim imovinskim kartama koje se mogu videti na sajtu Agencije.

Uvidom u imovinske karte za prošlu godinu može se videti da to nisu uradili poslanici DPS-a Obrad Mišo Stanišić, Mirsad Murić, Ana Nikolić, Maja Bakrač, Željko Aprcović, Filip Vuković, Nikola Rakočević, Jovanka Laličić, Radule Novović, Momčilo Martinović i tadašnji poslanik Petar Smolović.

Smolović je u međuvremenu podneo ostavku na poslaničko mesto jer je krajem januara prešao na mesto prvog čoveka Bijelog Polja.

Bonus na decembarsku platu nisu prijavili ni potpredsednik Skupštine Genci Nimanbegu (Albanci odlučno) i poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Zakonom o sprečavanju korupcije precizirano je da u imovinskim kartama moraju da se navedu tačni i potpuni podaci o imovini i prihodima. U suprotnom im preti novčana kazna od 500 do 2.000 evra, stoji u članu 103 Zakona.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije rekli su da je u toku obrada pristiglih karata, posle čega će uslediti njihova provera, a u skladu sa Godišnjim planom provere.

"Posle završetka provere, biće poznato da li je došlo do bilo kakvih kršenja odredbi zakona u ovoj oblasti. Agencija će, ukoliko utvrdi da je došlo do povrede zakona, pokrenuti prekršajne i upravne postupke protiv onih javnih funkcionera koji u zakonski propisanom roku nisu podneli redovan godišnji izveštaj o prihodima i imovini za 2017. godinu, kao i protiv onih javnih funkcionera koji su predali izveštaj, ali sa nepotpunim i netačnim podacima", rečeno je iz Agencije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja