(VIDEO) ALARMANTNO U BiH POSLE CURENJA TOKSIČNIH MATERIJA! RIBARI NAJAVLJUJU TUŽBE: Spreča je mrtva reka, ribe potpuno istrebljene
Foto: Youtube/Printscreen

EKOLOŠKA KATASTROFA

(VIDEO) ALARMANTNO U BiH POSLE CURENJA TOKSIČNIH MATERIJA! RIBARI NAJAVLJUJU TUŽBE: Spreča je mrtva reka, ribe potpuno istrebljene

Bosna i Hercegovina -

Posle curenja toksične materije iz takozvanog "Bijelog mora" Fabrike sode u Lukavcu u potpunosti je došlo do uništenja ribljeg fonda u slivu reke Spreče u Doboju, tvrde u tamošnjem Sportsko-ribolovačkom društvu Bosna, iz koga najavljuju podnošenje tužbi protiv odgovornih, ali i organizaciju mirnih protesta.

Predsednik Društva, Ratko Bogdanović, rekao je da je posle pojavljivanja bele fleke u slivu reke Spreče u Doboju došlo do potpunog pomora ribe.

"Sada čekamo rezultate uzoraka vode i uginule ribe koji su poslati na analizu. Kada dobijemo sve neophodne rezultate nadležno tužilaštvo i policija će sprovesti dodatnu istragu. Uskoro treba da formiramo komisiju koja će zajedno s veštakom iz Srbije da izvrši procenu nastale štete", rekao je Bogdanović.

foto: Youtube/Printscreen

Spreča je sada, ocenio je, mrtva reka u kojoj je došlo do istrebljenja soma, smuđa, štuke, mrene, škobalja i deverike.

foto: Youtube/Printscreen

"Za sve građane Doboja Spreča je mrtva reka. Riblji fond je uništen, a ugroženi su i bunari. Građani više vodu ne mogu da koriste za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i napajanje stoke. Zadesila nas je velika ekološka katastrofa i najavljujemo podnošenje tužbe protiv odgovornih, vezano za nadoknadu štete", rekao je Bogdanović, naglasivši da je došlo do povlačenja bele fleke iz rečne vode, ali da to ne umanjuje nastalu štetu.

foto: Youtube/Printscreen

Iz Sportsko-ribolovnog društva Bosna najavili su i mirne proteste kako bi se ukazalo na problem s kojim se Dobojlije ovih dana susreću.

Kao što smo pisali, u nedelju je u potpunosti zaustavljeno curenje toksične materije iz taložnice "Bijelo more" u reku Spreču, a Opštinski štab civilne zaštite Lukavac doneo je odluku o proglašenju stanja tehničko-tehnološke nesreće zbog akcidenta na taložnici koji je prouzrokovao zagađenje okolnog zemljišta i reke Spreče.

Posle ovog ekološkog incidenta, pored Dobojlija, sa pomorom ribe susreli su se i ribari u Gračanici koji takođe čekaju rezultate analize vode i uginule ribe.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track