Najnovije vesti

ATIF DUDAKOVIĆ SMEŠTEN U BOLNICU: Bivši komandant Armije BiH u Kliničkom centru u Sarajevu
Foto: Avaz.ba/a. Kuburović

sumnjiče ga za ratne zločine

ATIF DUDAKOVIĆ SMEŠTEN U BOLNICU: Bivši komandant Armije BiH u Kliničkom centru u Sarajevu

Bosna i Hercegovina

Ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH Atif Dudaković, koji se sumnjiči za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH, primljen je danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

To je medijima potvrdio Dudakovićev advokat Asim Crnalić.

 

"Atif Dudaković je trenutno hospitalizovan i na ispitivanjima je, tako da ne možemo ništa više da kažemo o njegovom zdravstvenom stanju", kazao je advokat.

 

Crnalić je još 28. aprila izjavio da je zatražio da Tužilaštvo izvrši veštačenje zdravstvene sposobnosti Dudakovića, jer je bolestan.

 

Dudaković je uhapšen 27. aprila u svom stanu u Bihaću u akciji "Sana 95", koju je sprovela Agencija za istrage i zaštite (SIPA), zbog sumnje u počinjenja ratnih zločina, a koji se odnose na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti i sledbenika Fikreta Abdića tokom 1994. godine.

 

Osim Dudakovića uhapšeno je i 12 pripadnika Petog korpusa tzv. Armije RBiH, koji su osumnjičeni za krivična dela zločina protiv čovečnosti.

 

Sud BiH je potom pustio Dudakivića i druge osumnjičene da se brane sa slobode, zabranivši im kontaktiranje sa svim predstavnicima štampanih i elektronskih, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim krivičnim postupkom.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Avaz.ba/A. Kuburović

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...