(FOTO) DRAMATIČNO U CENTRU SARAJEVA: Migranti tuku i pljačkaju prolaznike! Park u centru pretvoren u deponiju smeća!
Foto: Printscreen Avaz.ba

horor

(FOTO) DRAMATIČNO U CENTRU SARAJEVA: Migranti tuku i pljačkaju prolaznike! Park u centru pretvoren u deponiju smeća!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Park prekoputa sarajevske Većnice, koji je već nekoliko meseci šatorsko naselje u kom su se smestili migranti sa Istoka, polako postaje opasnost, ne samo za njih nego i za komšiluk i ceo grad.

Juče oko 16 sati grupa migranata okružila je jednog stranca i otela mu novčanik. Šokirani stranac pokušavao je da ih se oslobodi, ali su oni išli za njim tražeći mu još novca. Vikali su na njega i pratili ga nekih pola kilometra.

U pomoć mu je pritekao fotoreporter Avaza, a stranac je u šoku pokušavao da se odbrani kišobranom. Na tramvajskoj stanici Baščaršija iz prodavnica je izletelo nekoliko momaka i rasteralo migrante.

"Ovo se više ne može da se trpi. Dešava se stalno", kaže Edin Osivčić.

foto: Printscreen Avaz.ba

U parku je stotinjak migranata, uglavnom mlađih muškaraca, iz Libije, Tunisa, Egipta, Maroka, iz Pakistana, kažu da stiže još jedna veća grupa. Tu je i jedna porodica iz Alžira. Parkom trče deca, uglavnom trogodišnjaci ili nešto stariji.

"Ovde nema nikakve organizacije, puno je bolesnih, puno je ovde mutnih poslova, više nismo sigurni. Tuče se stalno dešavaju, ovde se ništa ne zna. Verujte, dolaze ovde kojekakvi volonteri, razni nazovi doktori, daju im lekove, sve i svašta. Ima ranjenih, sve je toliko prljavo, preti epidemija i njima i nama", kaže stanar obližnje zgrade.

foto: Printscreen Avaz.ba

Dok razgovaramo, neke su Sarajlije donele hranu. Nastaje zbrka, guranje, sve je na rubu incidenta. otimaju kese i torbe. Kiša je park pretvorila u blato, bosa deca hodaju po ostacima cvećnjaka, iz šatora se svako malo pojavi neko dete koje kaže "molim, marku".

Asaf iz Sirije pita nas šta radimo, zašto ne pomognemo. Pokazujemo na ćošak parka, nekoliko metara od šatora u kojem spava hrpu đubreta, kartonske kutije od hrane, ostaci salate... pitamo zašto to neko ne očisti.

"Ja bih očistio, ali drugi neće. Meni trebaju samo te cipele za leto. Broj 42", odgovara.

foto: Printscreen Avaz.ba

Prilazi nam i jedna komšinica, kaže da je mnogo problema u logoru, nikoga od nadležnih da reši ovaj problem. Žao joj je, priznaje, izbeglica, ali ne razume zašto su toliko glasni, čemu stalne svađe, zašto joj pod prozore bacaju smeće, hranu koju nisu pojeli.

"Iskrena da budem, pomalo se plašim. Jednostavno, svašta se dešava u ovom parku. Kažu mi ovi mlađi da ima i droge. Pogledajte onu grupu na klupi, oni su najgori", upozorava nas.

foto: Printscreen Avaz.ba

Na klupi sedi jedna grupica, oni se čine kao najglasniji, ali u jednom momentu počinje ponovo problem. Tuča, sevaju pesnice... U Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo ne dobijamo previše odgovora.

"Država nema mogućnosti da zbrine te ljude", kaže dežurni operativni i dodaje da patrole povremeno prođu pored parka, ali nisu beležile ništa ozbiljno.

On ističe da je situacija u parku "pod kontrolom".

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscreen Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track