ERDOGAN STIGAO U SARAJEVO: Aerodrom čuvaju duge cevi, grad pod policijskom opsadom!
Foto: Reuters / Dado Ruvić

predizborni skup

ERDOGAN STIGAO U SARAJEVO: Aerodrom čuvaju duge cevi, grad pod policijskom opsadom!

Bosna i Hercegovina -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u Sarajevo, gde će se sastati sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a potom održati predizborni skup uoči vanrednih predsedičkih parlamentarnih izbora zakazanih za 24. juni.

Mere bezbednosti u Sarajevu podignute u na najviši nivo, a medijskim ekipama nije bilo dozvoljeno snimanje u krugu sarajevskog aerodroma, gde je sleteo avion kojim je doputovao Erdogan.

foto: Reuters / Dado Ruvić

Sarajevski aerodrom obezbedjuju policajci naoružani dugim cevima. Navodno je to bio zahtev turske ambasade u BiH.

Erdogan je radnu posetu Sarajevu počeo sastankom sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a potom će biti održan predizborni skup u olimpijskoj dvorani "Zetra", na kojem bi, prema procenama, trebalo da učestvuje oko 15.000 ljudi.

Veliki broj Erdoganovih sledbenika u Sarajevo je stigao iz BiH, regiona i zapadnih zemalja, posebno Nemačke i Holandije.

foto: Reuters / Dado Ruvić

Organizaciju skupa u "Zetri" preuzela je Unija evropskih turskih demokrata, sa sedištem u Beču, a pored Erdogana okupljenima će se obratiti i lider SDA Bakir Izetbegović.

Pojedini sarajevski mediji, poput Dnevnog avaza, objavili su vest da su iz ambasade Turske u BiH brojnim novinarima ukinuli akreditacije bez ikakvog obrazloženja, pa tako neće moći da prisustvuju mitingu.

foto: Reuters / Murad Sezer

Najavljena je i šetnja Erdogana i Izetbegovića Baščaršijom, njihova zajednička večernja molitva u Gazi Husrevbegovoj džamiji. Erdoganu će u Sarajevu biti dodeljena titula počašnog doktora na Internacionalnom univerzitetu.

Plakati dobrodošlice turskom predsedniku polepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane "Zetra" prekrivena turskim zastavama.

Ranije je objavljena vest da turske obaveštajne agencije raspolažu informacijom da bi tokom posete balkanskim zemljama na Erdogana mogao biti izveden atentat.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, kao i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH izjavili su da nemaju informacije da bi u Sarajevu mogla biti ugrožena bezbednost turskog predsednika.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Dado Ruvić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track