OBELEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA 45 SRPSKIH VOJNIKA U ŽEPI: Mučki ubijeni u humanitarnom konvoju
Foto: Printscreen/ Youtube

SLUŽEN PARASTOS

OBELEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA 45 SRPSKIH VOJNIKA U ŽEPI: Mučki ubijeni u humanitarnom konvoju

Bosna i Hercegovina -

Služenjem parastosa kod spomen-obeležja u Žepi kod Han Pijeska danas je obeleženo 26 godina od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su pripadnici muslimanskih snaga napali iz zasede i mučki ubili, a potom masakrirali.

Pomenu u Žepi prisustvuju narodni poslanik Miroslav Brčkalo, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnik opštine Pale Boško Јugović, predsednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić, predstavnici boračkih organizacija iz Rogatice, Han Pijeska, Istočnog Starog Grada i Pala, predsednik Udruženja penzionera sa Pala Nedeljko Kusmuk, porodice poginulih boraca i saborci.

Parastos služi sveštenik Zoran Kalajdžić.

Prethodno su upaljene sveće za trojicu boraca Vojske Republike Srpske iz opštine Istočni Stari Grad koji su stradali u mestu Gođenje prilikom izvlačenja ranjenika.

foto: Printscreen/ Youtube

Predsednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je ranije da je odlazak na Žepu postalo svojevrsno hodočašće jer se na taj način ovaj stravičan događaj pokušava otrgnuti od zaborava i sačuvati tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata tokom kojeg su pale ogromne žrtve.

On je podsetio da je to bio napad na humanitarnu kolonu, koja je išla da obezbedi neophodna sredstva, pre svega, hranu, za pripadnike ЈNA koji su obezbeđivali relej na repetitoru Zlovrh.

"I pored nekih dogovora, i ovog puta se pokazalo da se našem vekovnom neprijatenju nije moglo verovati. Niko nije odgovarao za stravičan zločin Bošnjaka koji su na podmukao i kukavički način napravili prepreke koje su našu kolonu sa tehnikom sprečile da pruže dostojanstven otpor. Oni su dočekani u klancu, a kada su izašli na brisani prostor, dočekani su baražnom vatrom sa obje strane", naveo je Parađina.

U ovom masakru uglavnom su stradali borci sa Pala. Među poginulim su i tri srpska borca iz opštine Istočni Stari Grad kojim je postavljena spomen-ploča.

Obeležavanje stradanja srpskih vojnika na Žepi uvršteno je u kalendar obeležavanja značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track