Najnovije vesti

U ZNAK SEĆANJA NA 7.000 PALIH BORACA: Obeležena 75. godišnjica bitke na Sutjesci (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

položeni venci

U ZNAK SEĆANJA NA 7.000 PALIH BORACA: Obeležena 75. godišnjica bitke na Sutjesci (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Predstavnici Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, ali i drugih antifašističkih udruženja iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, na Tjentištu su danas obeležili 75. godišnjicu bitke na Sutjesci.

Antifašisti su položili vence, pa se prisetili jedne od najvećih bitaka iz Drugog svetskog rata na ovim prostorima u kojoj su poginula 7.543 borca. Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 16. juna 1943. i bila je odlučujuća bitka pete neprijateljske ofanzive.

Gotovo 127.000 nemačkih, italijanskih, bugarskih vojnika i ustaša, uz podršku 300 aviona, u obruču je držalo 22.000 partizana s ciljem potpunog uništenja. Prva proleterska divizija 10. juna 1943. probila je neprijateljski obruč na Sutjesci, a bitka je završena 15. juna 1943. probojem glavnine snaga NOVJ.

Osnovne poruke današnjeg skupa su da antifašizam na ovim područjima nije mrtav, da ima mnogo onih koji žele da nastave da neguju tradiciju antifašizma, a poručeno je i da su vrednosti narodnooslobodilačke borbe, kao što je suživot, nenarušive i trajne, te da slavna prošlost ne sme biti zaboravljena i da iz tih događaja treba izvući pouke i primeniti ih u današnjem vremenu.

Manifestaciji je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Muharem Fišo, koji je kazao da će antifašizam uvek živeti u tim krajevima, jer to nije ideologija, već teorija opstanka ljudskog društva.

Nakon govora predstavnika udruženja antifašista i preživelih boraca Bitke na Sutjesci, upriličen je prigodan kulturno-umetnički program, saopšteno je iz Kabineta ministra Muharema Fiše.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...