MEKTIĆ LJUT NA EU: Ako migranti ne budu imali šta da jedu, to je onda vaš problem!
Foto: Reuters

NEZADOVOLJAN

MEKTIĆ LJUT NA EU: Ako migranti ne budu imali šta da jedu, to je onda vaš problem!

Bosna i Hercegovina -

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je kako Evropska unija ne čini ništa da bi njegovoj zemlji pomogla u suočavanju s migrantskom krizom.

"Apsolutno sam nezadovoljan i ogorčen ponašanjem EU prema BiH i ovoj migrantskoj krizi", kazao je Mektić novinarima u Bihaću.

Mektić je potvrdio kako različite nivoe vlasti u BiH opterećuju sporovi oko toga kako kontrolisati migrantsku krizu, ali je istakao kako se oni bave posledicama onoga što je "proizvela EU" zbog čije birokratije i sporosti se opet ništa ne može rešiti.

Upozorio je kako je stanje u BiH takvo da se ta zemlja postupno pretvara u hot-spot za migrante koje Unija ne želi da prihvati niti spreči njihov izlazak iz država poput Grčke.

foto: Reuters

Rešenja koja predlaže EU, tvrdi Mektić, nisu dobronamerna pa će BiH morati sve više da se okreće vlastitim rešenjima, uprkos teškoj finansijskoj situaciji.

"Ako migranti u BiH zbog toga ne budu imali šta da jedu onda je to problem EU, a ne BiH", kazao je Mektić ističući kako svima mora biti jasno da u postojećim okolnostima nema jednostavnih rešenja.

Kao dokaz tome ponudio je konstataciju kako s vlastima Unsko-sanske županije još uvek nije uspeo da postigne dogovor o lokacijama na kojima bi se uspostavili centri za smeštaj migranata iako je reč o problemu koji bitno utiče na bezbednost i funkcionisanje ukupnog života.

foto: Avaz.ba

"Ima načina kako to rešavati a mi se oko toga moramo usaglasiti", kazao je Mektić pojašnjavajući kako lokalne zajednice ne žele takve centre na svojoj teritoriji.

Kazao je i kako se predstavnici opštinskih vlasti u Velikoj Kladuši uopšte ne odazivaju na pozive na razgovor o ovoj temi iako bi upravo u napuštenim pogonima "Agrokomerca" trebalo da osiguraju smeštaj migranata.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track