ZVIZDIĆ PISAO PLENKOVIĆU: Zaustavite izgradnju Pelješkog mosta dok ne rešimo granicu!
Foto: EPA / Fehim Demir

poslao pismo i Junkeru

ZVIZDIĆ PISAO PLENKOVIĆU: Zaustavite izgradnju Pelješkog mosta dok ne rešimo granicu!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga moli da Hrvatska obustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne reši pitanje granice na moru između dve države, saopšteno je iz Zvizdićevog kabineta.

Zvizdić je Plenkoviću poručio kako sa žaljenjem konstatuje da Hrvatska nije pokazala spremnost da se dogovorom nađu odgovarajuća rešenja za granice na moru, a početak radova na izgradnji Pelješkog mosta smatra gestom koji je suprotan zvaničnim stavovima BIH, međunarodnom pravu i pozitivnoj praksi dobrosusedskih odnosa.

"Pozivam vas da ovo moje pismo shvatite kao finalnu molbu vama i nadležnim telima Republike Hrvatske da, u duhu dobrosusedskih odnosa inicirate obustavljanje svih aktivnosti koje se odnose na izgradnju Pelješkog mosta do postizanja bilateralnog sporazuma o pravima i obvezama naših zemalja u skladu sa odredbama Konvencije UN o pravu mora", stoji u pismu koje je dostavljeno i Žan-Klodu Junkeru, predsedniku Evropske komisije i ostalim nadležnim zvaničnicima u EK.

foto: Profimedia

Zvizdić je pismu Plenoviću dodao opširnu hronologiju komunikacije između predstavnika vlasti dve države u proteklim godinama naročito insistirajući na pstanovištu Predsedništva BiH iz 2007. godine po kojem most ne treba graditi bez dogovora o granici.

Naveo je da je reč o pravu BIH na slobodan i ničim ometan put odnosno koridor ili prolaz do međunarodnih voda što je garantovano pravo svake pomorske države prema Konvenciji UN o pravu mora.

foto: EPA / Julien Warnand

"Nijedna država se ne može proglašavati ekskluzivnim suverenom na morskom javnom dobru pod režimom međunarodnog prava, a koje u ovom slučaju, pripada i BIH", naveo je Zvizdić.

Izrazio je žaljenje jer nikada nisu počeli pregovori stručnih timova o primeni Konvencije UN o pravu mora i razgraničenju na moru iako je BiH svoje članove u to telo imenovala 2014. godine dok Hrvaska to nije nikada učinila.

Zvizdić je zaključio kako je u celom procesu oko izgradnje Pelješkog mosta Hrvatska preduzimala jednostrane aktivnosti o kojima je BiH samo informisala, uklučujuči tu preuzimanje od SFRJ ravnih polaznih crta pri razgraničenju na moru čime je BiH uskraćen pristup međunarodnim vodama.

Kurir.rs / 24sata.hr

Foto: EPA / Fehim Demir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track