Najnovije vesti

PUTUJETE U ZEMLJU TERORISTA: SAD i Velika Britanije i dalje smatraju BiH nesigurnom za svoje građane! Evo šta ih još vreba! (VIDEO)
Foto: Profimedia/Vikipedija

SIGURNO ZNAJU NEŠTO

PUTUJETE U ZEMLJU TERORISTA: SAD i Velika Britanije i dalje smatraju BiH nesigurnom za svoje građane! Evo šta ih još vreba! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Opasnost od terorističkih udara, minskih polja i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, etničkog nasilja, te opasnih slabo održavanih puteva i siromaštva, glavna su upozorenja na stranicama ministarstava spoljnih poslova mnogih zemalja kad je u pitanju putovanje u BiH.

Kako su prenele Nezavisne novine, mnoge zemlje su izbacile opasnost od terorizma sa svojih stranica za upozorenje, ali to još nisu učinile SAD i Velika Britanija. Tako Stejt department svojim državljanima savetuje stalnu budnost kad su u pitanju opasnost od terorizma i minskih polja.

"Terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljati na turističke lokacije, saobraćajne centre, pijace i šoping-centre, vladine institucije, hotele, klubove, restorane, crkve, parkove, velike sportske i kulturne manifestacije, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne prostore", ističu u Stejt departmentu.

Ako američki državljani putuju u BiH, Stejt department im savetuje stalnu budnost, posebno ako prisustvuju velikim događajima ili posećuju turističke atrakcije, a savetuju im da stalno prate informativni program. "Ne udaljavajte se od asfaltiranih puteva i ne prilazite napuštenim zgradama zbog moguće opasnosti od mina", istakli su oni.

Britanci, takođe, upozoravaju svoje državljane da je izvesno da bi teroristi mogli izvesti napade u BiH, te posebno naglašavaju i opasnost od minskih polja. Ipak, kako navode, od oko 9.000 britanskih državljana koji godišnje posete BiH, velika većina prođe bez ikakvih problema.

Ističu da je stopa kriminala u BiH relativno niska, ali upozoravaju da su stranci verovatnija meta sitnih kriminalaca. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova skinulo je direktna upozorenja na terorizam sa stranice o BiH, ali minska polja i dalje su za njih glavna bezbednosna opasnost.

Osim ovih pretnji, posebno upozoravaju na loše puteve, često s lošom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, zbog čega savetuju da se ne putuje noću. Austrija stanje bezbednosti u BiH ocenjuje "povećanim rizikom", posebno zbog minskih polja. Ni Švajcarska ne spominju terorizam, ali minska polja i neeksplodirane granate i dalje vide kao veliki problem.

Minska polja glavna su opasnost i na stranici Ministarstva spoljnih poslova Kanade, a svoje državljane upozoravaju da su sami odgovorni za svoje postupke tokom boravka, prenele su Nezavisne novine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia / Vikipedija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...