HEROJI IZ FOČE: Policajci spasli dva dečaka iz nabujale Drine (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

prolaznici sve snimili

HEROJI IZ FOČE: Policajci spasli dva dečaka iz nabujale Drine (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Fočanski policajci Nemanja Trivun i Đorđe Elek spasli su dva dečaka koji su, dok su pecali ribu ispod mosta na Drini, posle naglog porasta nivoa vode, ostali zarobljeni na betonskom postolju jednog od stubova mosta.

Policajac Nemanja Trivun priča da su on i kolega, posle poziva za pomoć, srećom brzo pronašli gumeni čamac, i to kod komšije. Zbog jake vodene struje otišli su kilometar uzvodno da bi mogli, spustajući se nizvodno, da priđu dečacima.

"Doveslali smo do stuba, stavili decu u čamac i prebacili ih na obalu, gde su ih sačekali roditelji“, kaže Trivun.

Nemanja Trivun
Nemanja Trivunfoto: Youtube/Printscreen

Njegov kolega Đorđe Elek dodaje da imaju dosta iskustva u upravljanju čamcem na brzim rekama.

"Rekreativno se bavimo raftingom, tako da znamo kako treba da se priđe mestu gde je sudar matica i gde su jake struje. Došli smo brzo, deca su bila malo preplašena, ušla su brzo na čamac.

Akciju spasavanja mobilnim telefonom snimili su prolaznici.

Đorđe Elek
Đorđe Elekfoto: Youtube/Printscreen

"Ovo je možda prvi put da je jedna takva akcija zabeležena kamerom, ali mi se ne hvalimo niti treba da se time hvalimo, ovo je naša dužnost i za to primamo platu i za to smo se i školovali. Kada god je građanima potrebna pomoć, mi smo tu da pomognemo“, kaže Trivun.

Trivun i Elek su pripadnici Jedinice za podršku, a trenutno su raspoređeni kao ispomoć u Odeljenju kriminalističke policije.

Dečaci uzrasta od 12 i 13 godina na pecanje su izašli juče oko podne dok je nivo reke bio mali, a do naglog rasta vodostaja je došlo puštanjem vode iz Hidroelektrane "Mratinje" na reci Pivi u Crnoj Gori.

Jedan od roditelja dečaka, Srećko Uskoković, ispričao je da je voda za svega tri minuta porasla za oko 90 centimetara.

"Time je onemogućen slobodan prolaz do obale, pa su dečaci ostali na stubnom sprudu. Bili smo u blizini, pokušavali smo da ih smirimo, da ne paniče i srećom za dvadesetak minuta pojavila se policija sa čamcem i spasla našu decu, na čemu im beskrajno zahvaljujem“, rekao je Uskoković.

On je apelovao na nadležne službe da ispod mostova na Drini postave upozorenja na opasnost od naglog nadolaženja vode, podsetivši da je prethodnih godina bilo i više slučajeva utapanja uzrokovanih puštanjem velikih količina vode iz Pivskog jezera.

Kurir.rs/Radio Foča Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track