PREDSEDNIK CRVENOG KRSTA UPOZORAVA: Pitanje je dana kada ćemo migrante zateći smrznute na livadama
Foto: Avaz/A. Durgut

dolazi zima

PREDSEDNIK CRVENOG KRSTA UPOZORAVA: Pitanje je dana kada ćemo migrante zateći smrznute na livadama

Bosna i Hercegovina -

Migranti u BiH prve hladne dane dočekali su na ulicama, u parkovima, autobuskim i železničkim stanicama i neadekvatnim izbegličkim kampovima.

Procenjuje se da će bez bilo kakvog krova nad glavom, u BiH, tokom zime biti 5.000 migranata.

Izbeglice iz Pakistana, Avganistana, Sirije, Irana, Iraka, Alžira... novinarska ekipa obišla je ispred Službe za poslove sa strancima u Sarajevu. Manju grupu bila je i ispred Železničke stanice, gde su čekali prevoz za Bihać. Većina se nada da će do zime ipak uspeti da napusti BiH i stigne do evropskih zemalja.

"Kiša pada, hladno nam je i mokri smo. Na kiši spavamo, jedemo, peremo se, a noći i jutra posebno su hladni", rekli su neki od njih.

foto: Avaz/A. Durgut

Ipak, najteža situacija i dalje je na području Unsko-sanskog kantona (USK), gde je i najviše migranata. Dok ne pređu bh. granicu, njihov dom i dalje je otvoreno nebo, a jedno sklonište oronuli Đački dom u Bihaću.

Husein Kličić, predsednik Crvenog krsta USK, kaže da je objekt Đačkog doma pokriven, a u narednim danima očekuje se postavljanje stolarije.

"U Velikoj Kladuši stanje je alarmantno, posebno u kampu gde boravi oko 350 migranata. Pitanje je samo dana kada ćemo ovde zateći ljude smrznute na livadi, jer su još pod šatorima i najlonima. Oni spavaju na minusima, hranimo ih svaki dan, ali životi su im ugroženi", kaže Kličić.

foto: Avaz/A. Durgut

On, takođe, ističe da volonteri Crvenog krsta redovno obilaze migrante, da su mnogi prehlađeni i bolesni, te da im je potrebna hitna njega i zaštita.

Dolaskom hladnijih dana, mnogi od migranata pune bihaćke ulice, umotani u ćebad, slabu obuću i odeću. Za sada imaju hranu, ali uslovi u kojima borave krajnje su nehumani.

"Primorani su na život u zidinama bez prozora i vrata te spavanje na hladnom betonu, u vrećama za spavanje ili tek nekom od podmetača. Zajedno s njima su žene i deca", dodao je Kličić.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz/A. Durgut

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja