MERKELOVA PORUČILA ZAEVU: Građani su podržali sporazum, sada Sobranje treba da ga sprovede
Foto: AP

PROMENA IMENA

MERKELOVA PORUČILA ZAEVU: Građani su podržali sporazum, sada Sobranje treba da ga sprovede

Severna Makedonija -

Kancelarka Nemačke, Angela Merkel, ocenila je da su građani Makedonije podržali sporazum vlada Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko naziva, i istakla da je sada zadatak Sobranja da ga sprovede do kraja.

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu 5. oktobra, koje je nemačka vlada danas objavila, Merkel je obećala dalju podršku Nemačke sprovođenju "Prespanskog sporazuma" o rešavanju makedonnsko-grčkog spora oko naziva Makedonije.

Kancelarka je ocenila da se na referedumu u Makedoniji 30. septembra velika većina, od preko 90 odsto onih koji su glasali, izjasnila za podršku sporazumu s Grčkom i da je sada zadatak Sobranja da to sprovede.

Sobranje treba da odobri izmenu Ustava Makedonije u skladu s tim sporazumom.

foto: AP

"Taj sporazum otvara šanse za istorijski dogovor i jačanje dobrosusedskih odnosa. Pritom se s puta uklanja jedna važna prepreka za približavanje vaše zemlje EU i NATO. Sada je važno da se preduzmu sledeći ključni koraci za sprovođenje sporazuma o nazivu, time da parlament odluči o neophodnim izmenama Ustava", napisala je Merkelova u pismu Zaevu.

Nemačka kancelarka je istakla da se "raduje" što će sa Zaevom i dalje "raditi na ostvarivanju tog cilja".

foto: Reuters

Vlada Makedonije je juče utvrdila predlog za izmenu Ustava i taj predlog poslala Sobranju.

Poslanici bi trebalo da sutra počnu da razmatraju taj predlog za izmenu Ustava, a ceo proces bi, po sklupštinskom poslovniku, mogao da traje najduže 100 dana.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track