Najnovije vesti

KOJIĆ O OPTUŽNICI PROTIV DUDAKOVIĆA: Očekujemo da je Sud potvrdi, zločini nad Srbima su bili planski i sistematski
Foto: RTRS/Youtube

postoji obiman dokazni materijal

KOJIĆ O OPTUŽNICI PROTIV DUDAKOVIĆA: Očekujemo da je Sud potvrdi, zločini nad Srbima su bili planski i sistematski

Bosna i Hercegovina

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine počinjene nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, na osnovu obimne optužnice i dokaznog materijala.

Kojić je rekao da je Republički centar tokom svog istraživanja došao do obimnog dokaznog materijal i da je postupajućem tužiocu dostavio 8.000 stranica tog materijala koji se odnosi na identifikacije i razmene, orginalnu video dokumentaciju, te svu ostalu dokumentaciju koja potvrđuje razmere zločina počinjenog nad srpskim stanovništvom od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine na području Krajine.

On je naveo da se ovo krivično delo odnosi na ubistva, uništavanje imovine, hramova, crkava i manastira, kao i da su u ovom periodu stradalo 763 Srba od kojih je optužnicom obuhvaćeno ubistvo 256 civila i pripadnika Vojske Republike Srpske koji su bili zarobljeni i streljani.

foto: Profimedia

Kojić je istakao da su ovi zločini počinjeni sistemski i planski, zbog čega je i kvalifikacija ovog krivičnog dela zločin protiv čovečnosti.

"Važno je da u ovom predmetu nije došlo do cepanja predmeta i da je ovo najveći predmet koji se nalazi pred pravosuđem BiH", istakao je Kojić.

On je dodao da je važno da se Sud BiH vodi pravdom i pravičnošću i da na kraju ovaj postupak bude okončan dugotrajnom kaznom zatvora za Atifa Dudakovića i sva ostala lica.

Kojić je pozdravio napore koje je uložio postupajući tužilac u ovom predmetu, dodajući da će Republički centar biti i dalje na raspolaganju za saradnju.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...