Najnovije vesti

SKORO 20 GODINA POSLE ZLOČINA: Atif Dudaković i još 16 koljača zloglasnog 5. korpusa Armije BiH OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO 18+)
Foto: Profimedia

PODIGNUTA OPTUŽNICA

SKORO 20 GODINA POSLE ZLOČINA: Atif Dudaković i još 16 koljača zloglasnog 5. korpusa Armije BiH OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO 18+)

Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a o tome da li će ona biti prihvaćena ili odbijena, odlučiće sud.

Tužilaštvo je saopštilo da se optuženi terete za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, srpskih civila, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Na videu ispod Dudaković je snimljen kako izdaje naređenje da se ubiju dve osobe, razmislite dobro da li ćete ga pogledati.

Dudakovića optužnica tereti i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Njegov advokat, Asim Crnalić, kaže da on još nije primio optužnicu.

"Oni su obavestili da su podigli optužnicu, a ona sada ide na sud koji treba da odlučiti. U narednih 15 dana sud će optužbu potvrditi ili odbiti", kazao je Crnalić.

foto: Profimedia

Pored Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi se tereti za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tela nekih žrtava pronađena su posle rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za mnogima se još traga.

Deo optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin. 

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...