BAKIR I ZVANIČNO OSTAO BEZ POSLA: Primaće 180 evra mesečno od biroa
Foto: Reuters

nije mu lako

BAKIR I ZVANIČNO OSTAO BEZ POSLA: Primaće 180 evra mesečno od biroa

Bosna i Hercegovina -

Pošto je danas Šefik Džaferović, novoizabrani član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda položio zakletvu, njegov stranački šef i prethodnik na ovoj funkciji Bakir Izetbegović i zvanično je ostao bez posla.

Izetbegović je u nedavnom intervjuu izjavio da će se, nakon što mu zvanično istekne mandat, prijaviti na biro za zapošljavanje.

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Muhamed Bekto, kaže da izabrani zvaničnik kojem je prestao mandat ima pravo da se prijavi u ovu službu.

"Što se tiče dokumentacije, prilikom prijave kod nadležnog biroa, u zavisnosti od mesta prebivališta, potrebno je dati na uvid ličnu kartu ili neki drugi odgovarajući identifikacioni dokument, dokaz o prijavi mesta prebivališta ili boravišta i dokaz o stručnom obrazovanju, odnosno stručnoj osposobljenosti", rekao je Bekto.

Posle toga, Izetbegović će, ako želi da ostvari i određena prava, morati da dostavi i dodatnu dokumentaciju.

Jedno od prava za koja Izetbegović ima zakonsku osnovu jeste i naknada za nezaposlene.

"Ako je izabrani zvaničnik tokom trajanja mandata imao potpisan ugovor o radu, ostvaruje pravo na novčanu naknadu u visini od 40 odsto prosečne neto plate u Federaciji BiH u poslednja tri meseca pre prestanka radnog odnosa. Dakle, na današnji dan ta naknada bi iznosila 355,60 KM (oko 180 evra)", navodi Bekto.

Osim Izetbegovića, danas su bez funkcije ostali i Mladen Ivanić i Dragan Čović. Ni Čović ni Ivanić, međutim, nisu kazali da će se prijaviti na biro, a poznato je da rade na državnim univerzitetima u Mostaru i Banjaluci kao profesori predavači. Umesto njih, u zgradu Predsedništva ulaze Milorad Dodik i Željko Komšić.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track