IMAJU VELIKO SRCE: Četvorica iseljenika u Švedsku pomažu srpskim povratnicima u Prebilovcima kod Čapljine
Foto: RTRS

ULAŽU U POLJOPRIVREDU

IMAJU VELIKO SRCE: Četvorica iseljenika u Švedsku pomažu srpskim povratnicima u Prebilovcima kod Čapljine

Bosna i Hercegovina -

Pre dve godine, četvorica iseljenika u Švedsku, odlučila su da pomognu srpskim povratnicima u Prebilovcima kod Čapljine.

Stanovništvo i selo stradali su u Drugom svetskom ratu, a u poslednjem je selo u potpunosti spaljeno i porušeno. Novac koji su obezbedili, uložiće u poljoprivredu.

Da bi realizovali svoju nameru, podršku su pružili jednom povratniku u Prebilovce. Bilo je potrebno godinu dana da, nadomak sela, kultivišu deo brda, koje nikada nije obrađivano, a koje je Opština Čapljina ponudila u zakup na trideset godina.

"Mi kako smo to shvatlili, mislimo da ovde ima života, da se ovde može živeti i raditi, i živeti od ove zemlje" kaže Anđelko Babić, iseljenik u Švedsku.

Parcela je pripremljena za eksploataciju. S obzirom na to da je reč o većoj površini, ulagači nameravaju da zaposle nekoga od povratnika u Prebilovce. Većini njih osnovni izvor prihoda je iz poljoprivrede.

"Јa sam konkurisao i dobio pet i po hektara, velika su ulaganja, nisam to mogao sam i onda smo se dogovorili nas pet da tu parcelu uradimo", napominje Brano Ekmečić iz Prebilovaca.

Ni jača kiša ne ometa ih u postavljanju zaštitne ograde. U kultivaciju su uložili oko stotinu dvadeset hiljada maraka, a za repromaterijal, za prolećnu sadnju, obezbedili su četrdeset hiljada. Sadnju krompira, na jednoj polovini parcele, planiraju za mesec dana. Drugu polovinu rezervisali su za lubenice.

"Samo osnovni problem, koji je ovde prisutan, jeste otkup tih proizvoda", poručuje Babić.

Voda za navodnjavanje obezbeđena je iz bušotine. Naredne jeseni, investitori planiraju sadnju trešanja i maslina.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track