DŽAFEROVIĆ ZABORAVIO U ŠTA SE ZAKLEO: Obećao da će poštovati Republiku Srpsku, pa pogazio reč zbog Bakira!
Foto: AP

SPORNA INICIJATIVA SDA

DŽAFEROVIĆ ZABORAVIO U ŠTA SE ZAKLEO: Obećao da će poštovati Republiku Srpsku, pa pogazio reč zbog Bakira!

Bosna i Hercegovina -

"Ovim se zaklinjem da ću savesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Tako glasi tekst zakletve koju su 20. novembra 2018. položili članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, preuzimajući mandate osvojene na izborima.

Međutim, bošnjački član Predsedništva BiH Džaferović očigledno je "zaboravio" u šta se zakleo, jer je pre nekoliko dana podržao najavu svog stranačkog lidera Bakira Izetbegovića da će pred Ustavnim sudom BiH pokušati da ospori ime Republike Srpske.

"Stranka demokratske akcije pokrenuće pravnu proceduru za promenu imena Republike Srpske, jer je taj naziv diskriminatorski prema svima onima koji nisu Srbi", izjavio je Džaferović.

Na ovaj način, on je položenu zakletvu prekršio po dva osnova – ne poštujući Ustav BiH, ali i Opšti okvirni sporazum za mir, jer je ime Republike Srpske deo i navišeg pravnog akta BiH, ali i međunarodnog mirovnog sporazuma.

Istina, zakletva je više svečanog, ceremonijalnog, a ne pravnog karaktera, ali je poštovanje dokumenata koji se u njoj pominju – zakonska obaveza.

Poznati advokat Miodrag Stojanović ubeđen je da najavljena inicijativa SDA neće ni otići put Ustavnog suda BiH.

"Prvo, ja mislim da oni uopšte neće podneti inicijativu i da je ovo klasični politički spin da se odvrati pažnja od ozbiljnih problema sa kojima se susreće Federacija BiH u konstituisanju vlasti. Pod dva, smatram da inicijativu neće podneti zbog toga što je toliko očigledno da takva inicijativa ne može proći, čak ne može biti ni uzeta u razmatranje, nego bi bila odbačena od Ustavnog suda BiH. SDA neće rizikovati nastavak takve blamaže. Treće, imajući u vidu činjenicu da su položili zakletvu, kao što kažete, i na način kako sadrži tekst zakletve, siguran sam da se ni članovi Predsedništva BiH, svesni pravnih posledica, neće odlučiti za podnošenje zahteva", kaže Stojanović.

Kurir.rs/ Srpska info

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track