REPUBLIKA SRPSKA UPOZORAVA: Raste rizik od terorizma u BIH koja postaje utočište džihadistima!
Foto: Profimedia

izveštaj vlade

REPUBLIKA SRPSKA UPOZORAVA: Raste rizik od terorizma u BIH koja postaje utočište džihadistima!

Bosna i Hercegovina -

Rizik od terorizma u BIH se ozbiljno povećava kao posledica toga što Institucije ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja bezbednosti, a poseban izazov je migrantska kriza na koju ne uspevaju da pruže efektivan odgovor, navedeno je u najnovijem Izveštaju Republike Srpske upućenom Savetu bezbednosti UN.

U Izveštaju je upozoreno da migrantska kriza u BiH ubrzano eskalira jer Granična policija BiH ne uspeva da uspori priliv migranata. Broj migranata pronađenih tokom 2018. godine, kako je istaknuto, duplo je veći nego u 2017. godini, u kojoj je njihov broj takođe dvostruko porastao u odnosu na 2016.

U dokumentu se upozorava da priliv migranata predstavlja bezbednosnu krizu za BiH, jer veliki broj njih stiže iz zemalja u kojima Islamska država i druge džihadističke grupe imaju veliki broj pristalica, i dodaje da zbog toga ne iznenađuje činjenica da sa migrantima u BiH ulaze i teroristi.

"U februaru je Služba za poslove sa strancima BiH privela petoro Avganistanaca osumnjičenih za terorizam. Međutim, sigurno je da ovo nisu jedini džihadisti, koji su u BiH ušli sa migrantima. Mnogi migranti nemaju dokumenta i nemoguće je proveriti da li su povezani sa terorizmom i drugim krivičnim delima. Infiltracija terorista u BiH naročito je osetljivo pitanje zbog statusa BiH kao utočišta islamskih radikala" istaknuto je u Izveštaju.

Takođe, navodi se i da institucije BiH ne uspevaju da se izbore ni sa džihadistima i ne suprotstavljaju se pretnji od radikalnog islamskog terorizma sa ozbiljnošću koju ona zaslužuje.

"SDA je doprinela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista. Bezbednosni aparat BiH, kojim dominira SDA, ne uspeva da suzbije prisustvo džihadista u BiH" naglašeno je u dokumentu upućenom UN.

U Izveštaju je navedeno da su nemačke vlasti 11. aprila deportovale tri državljanina BiH, koji su osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u ime Islamske države, i ukazano na problem da pravosudne institucije BiH izriču neverovatno blage kazne, obično bez određivanja zatvora, borcima Islamske države koji su se vratili u zemlju.

Kurir.rs / Novosti.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track