SKANDAL U BIH ZBOG PRISLUŠKIVANJA! SAVET ZA ŠTAMPU: Hitno istražiti da li OBA špijunira medije!
Foto: Printscreen YouTube/TVK3

DODIK RAZOTKRIO AFERU

SKANDAL U BIH ZBOG PRISLUŠKIVANJA! SAVET ZA ŠTAMPU: Hitno istražiti da li OBA špijunira medije!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Upravni odbor Saveta za štampu i onlajn medije u BiH zahteva hitnu istragu povodom jučerašnjih navoda predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH (OBA) prati i prisluškuje veliki broj medija u zemlji i regionu.

U ime svojih članova, štampanih i onlajn medija, Upravni odbor Saveta zahteva i da Tužilaštvo BiH proveri te informacije, kao i da se OBA javno izjasni o protokolarnom dokumentu čiji je broj i sadržaj naveo Dodik.

foto: Printscreen YouTube/TVK3

"Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i nameri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvek neproverena, prevelik je pritisak i uznemirenost ne samo na prozvane medije, već i na celu medijsku zajednicu", navode iz Saveta za štampu, prenosi RTRS.

Prisluškivanje i nadzor medija, s namerom manipulisanja novinarima, kažu u Savetu, teško je ugrožavanje slobode medijskog izveštavanja, gušenje slobode reči i zastrašivanje novinara.

"Te metode su apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se informacije o navodnoj zloupotrebi moći OBA u odnosu na medije, moraju hitno proveriti i ispitati", navodi se u saopštenju i stiče da medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucene.

foto: BETA / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik saopštio je juče da raspolaže dokumentom OBA BiH, iz kojeg se vidi da je ta agencija stavila pod prismotru više medija iz BiH i regiona s ciljem, kako je rekao, satanizacije političkih protivnika iz Republike Srpske, ali i među Bošnjacima i Hrvatima. On je naveo broj protokola OBA u kojem je predviđeno i naloženo praćenje pojedinih medija, uključujući RTRS, koji, kako je rekao, nisu u funkciji medijska satanzacije političkih protivnika i kod Bošnjaka i Hrvata i naravno Republike Srpske, ali i Republike Srpske u celini.

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu istakao da je jedan od razloga zbog kojih se blokira formiranje Saveta ministara, zadržavanje kontrole nad OBA BiH.

"OBA ima zadatak da pripremi inkriminaciju pojedinih političara i da to isporuči tužilaštvu i naklonjenim medijima, a one koje ne kontrolišu stavila je pod mere nadzora", tvrdi Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track