DODIK RASKRINKAO ŠPIJUNSKU AGENCIJU: Bošnjaci prisluškuju Kurir i druge medije u regionu!  CILJ IM JE PAKLEN! (VIDEO)
Foto: printscreen RTRS

pod prismotrom

DODIK RASKRINKAO ŠPIJUNSKU AGENCIJU: Bošnjaci prisluškuju Kurir i druge medije u regionu! CILJ IM JE PAKLEN! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik saopštio je danas da raspolaže dokumentom Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH, iz kojeg se vidi da je ta agencija stavila pod prismotru više medija iz BiH i regiona s ciljem, kako je rekao, satanizacije političkih protivnika iz Republike Srpske, ali i među Bošnjacima i Hrvatima.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, juče je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu otkrio da bosanska Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) prisluškuje medije u BiH i regionu, među kojima i Kurir.

foto: Dado Đilas

Dodik je precizirao da se radi o odluci pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 od 10. aprila ove godine u kojoj je „naloženo praćenje i usmeravanje medija u BiH koje hoće da stave u funkciju medijske satanizacije političkih protivnika i kod Bošnjaka i kod Hrvata, kao i Republike Srpske“, upozorivši da je OSA otuđeni centar moći koji je pod direktnim uticajem bošnjačke političke strukture predvođene liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

- Moja odgovornost se svodi na to da je ova informacija tačna, jer se poziva na broj i tačno je da je rečeno da se mora otvoriti sistem praćenja rada tih medija, a to znači prikupljanje podaničkih saradnika koji će pisati kako im bude naloženo - istakao je Dodik.

On je otkrio da je u dokumentu navedeno da se od medija iz Srbije „vodi obrada“ Kurira, Večernjih Novosti i Informera, dok su od medija u regionu „pod lupom“ Dnevni avaz, RTRS, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Nacional i Večernji list. Kako su naveli mediji u BiH u komentarima ove vesti, pod „obradom“ se pored prisluškivanja podrazumeva fizičko praćenje, kao i infiltriranje i pokušaj korumpiranja novinara da pišu članke koji su po volji vladajuće strukture.

Neprijateljska služba

Kako je za Kurir ocenio Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost (MIB), prisluškivanje medija je nesvrsishodno:

- Ne vidim zaista mehanizme sprečavanja objavljivanja bilo čega što bi eventualno OSA ili neka služba saznala pre nego što se to objavi. Pokušaj korumpiranja novinara je svakako moguć, ali uspešnost te akcije i namere isključivo zavisi od integriteta novinara koji bi bio subjekat korumpiranja - kazao je Dragaš.

Bosanskohercegovački stručnjak za bezbednost i analitičar Dževad Galijašević, međutim, smatra da je prisluškivanje medija u Srbiji svojevrsni nastavak operacije usmerene protiv Srbije:

- OSA je objektivno neprijateljska služba u regionu. Ona je i protiv rukovodstva Srbije vodila specijalnu operaciju „Ušće“ koja je podrazumevala 14 operativno-tehničkih mera. Ova mera praćenja i nadzora nad medijima u Srbiji je u stvari deo te razgranate mreže nadzora nad Srbijom koju OSA provodi.

Štite selafije

Naš sagovornik navodi da OSA ne sme da se potceni jer je nastala uz pomoć moćnih Zapadnih zemalja.

- To je služba koja je praktično izgrađena na političkoj volji, ali i na tehnici koju su dali Amerikanci i Britanci. S druge strane, to je u stvari služba Bakira Izetbegovića, jer je njegov čovek Osman Mehmedagić Osmica na čelu te službe.

foto: Dado Đilas

Galijašević je ocenio da se OSA ponaša kao zaštitnik selefijskog pokreta u BiH i da je očekivano da je i Kurir na udaru ukoliko negativno piše o Izetbegoviću.

- OSA se praktično ponaša kao kontraobaveštajna zaštita selefijskog pokreta u BiH. Kurir je regionalni medij i kao takav na udaru je ne samo u smislu tehničkog nadzora, već se radi i analiza tekstova. Ako vi pišete negativno o toj sećiji ili o načinu na koji Izetbegović donosi političke odluke, naravno da ste predmet obrade - zaključuje Galijašević.

Kurir.rs/RTRS

Foto printscreen RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track