Najnovije vesti

ČOVIĆ: Odmah imenovati mandatara za sastav Saveta ministara BiH, sve ostalo su tehnička pitanja
Foto: AP

kriza u bih

ČOVIĆ: Odmah imenovati mandatara za sastav Saveta ministara BiH, sve ostalo su tehnička pitanja

Bosna i Hercegovina

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas da odmah treba imenovati mandatara za sastav Saveta ministara BiH, dok su ostale stvari, kako je rekao, tehnička pitanja.

Čović nije odgovorio na pitanje novinara u Mostaru kada će doći do novog sastanka sa liderima Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom.

"Prošle sedmice sedeo sam sa američkim ambasadorom. Moj stav je da treba odmah imenovati mandatara i dati šansu novom Savetu ministara BiH, jer smo već dogovorili resore", naglasio je on.

 

Prema njegovim rečima, sve što se tiče NATO-a i godišnjeg nacionalnog plana (ANP) treba onda raditi bez odlaganja.

"Ne smeju nas druga pitanja omesti da imamo Savet ministara BiH, jer sada imamo predsedavajućeg Saveta ministara i predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u istoj osobi (Denis Zvizdić)", rekao je Čović.

 

Upitan da li još veruje u sporazum lidera HDZ BiH, SNSD-a i SDA, koji ističe 5. septembra, kazao je "on ne bi bio on da ne očekuje ono što su se dogovorili".

"Mi smo nešto potpisali i to je bio produkt dugog pregovaračkog procesa.

 

Mislim da smo prokockali više od dvadeset dana u našem dogovoranju. Potpis koji smo stavili u Kancelariji Delegacije EU u BiH toliko je snažan i bez otvorenih pitanja da je bilo očekivati da se to završi", ocenio je Čović.

On smatra da ne postoji drugi put osim traženja kompromisa, dodavši da je BiH mora ići ka EU i NATO-u, ali se "mora odrediti dinamika šta je tehničko, a šta strateško pitanje".

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...