Najnovije vesti

ZAVRŠENA PRVA PARADA PONOSA U BIH : Učestvovalo oko 1.000 ljudi, nije bilo incidenata
Foto: AP/Darko Bandić

borci za ljudska prava

ZAVRŠENA PRVA PARADA PONOSA U BIH : Učestvovalo oko 1.000 ljudi, nije bilo incidenata

Bosna i Hercegovina

U Sarajevu je danas bez ijednog incidenta završena prva bh. Povorka ponosa, na kojoj je učestvovalo više od hiljadu ljudi. Član Organizacionog odbora prve Parade ponosa u BiH Branko Ćulibrk izjavio je da ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTI osoba.

"Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", rekao je Ćulibrk u obraćanju učesnicima Parade ponosa na Trgu BiH.

foto: AP/Darko Bandić

Prema njegovim rečima, pravo na slobodu izražavanja jedno od ljudskih prava koje je LGBTI osobama uskraćeno.

"Bezbednost svakog pojedinca i pojedinke, naš fizički i emocionalni integritet pretpostavka su slobodnog društva. Osvajajući javni prostor osećamo odgovornost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu", poručio je Ćulibrk.

Članica Organizacionog odbora Lejla Huremović istakla je da današnja Povorka ponosa "neće promeniti svet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smeti reći svojima bližnjima ko su", dodavši da i takvim osobama ova povorka daje snagu da se može desiti promena.

"Ponos. Dragi ljudi, od srca vam hvala što ste danas tu sa nama, danas, više nego ikada do sad, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive", kazala je Huremović.

U prvoj bh. Paradi ponosa učestvovalo je više od hiljadu ljudi, a među učesnicima su bili i američki, britanski i nemački ambasadori. Skup je obezbeđivalo više od hiljadu policajaca, koji su potpuno blokirao centar grada, odnosno rutu kojom se kretala povorka. Tokom skupa nije zabeležen nijedan incident.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...