SRPSKI ŽIVALJ NA METI PLJAČKAŠA: Migranti terorišu Srbe u BiH
Foto: Profimedia

Dramatično

SRPSKI ŽIVALJ NA METI PLJAČKAŠA: Migranti terorišu Srbe u BiH

Bosna i Hercegovina -

Muke: Srpska sela u BiH na meti su grupa migranata iz Avganistana i sa Bliskog istoka, koji danju osmatraju, a noću provaljuju u kuće i pljačkaju

Migranti iz Avganistana, Pakistana, Iraka i Sirije terorišu Srbe u srpskim selima od Trebinja do Sarajeva, spavaju po štalama, danju osmatraju, a noću u grupama upadaju u kuće i pljačkaju, saznaje Kurir.

Strah je toliko uzeo maha da Srbi povratnici, čija je imovina meta doseljenika iz arapskih zemalja, noćima nemaju sna, a nemaju načina da se odupru ovom zulumu.

- Migranata ima kao mrava. Upadaju u srpske kuće u selima sa malo stanovnika, uglavnom starih. Ne biraju mesto i vreme. Obijaju kuće, spavaju po štalama i pomoćnim objektima. Preko dana osmatraju kuće i ako vide da je kuća prazna ili da u njoj živi neko sam, noću obijaju. U kuće upadaju u kasnim noćnim satima, kada ljudi spavaju mrtvim snom. Dolaze uvek grupno. Nikada se nije desilo da je došao samo jedan u nečiju kuću. To se dešava od Trebinja pa do Sarajeva - kaže sagovornik Kurira čiji su rođaci bili meta migranata.

Iako su upadi migranata u kuće sve češći, iz straha od odmazde Srbi često ne smeju ni da prijave pljačku.

- Na Ilidži u Sarajevu usred noći grupa migranata je upala u kuću Srbinu koji je te noći bio sam. Opljačkali su ga, uzeli mu mobilni telefon i sve vredno što su našli. On se toliko uplašio za život da nije smeo ništa da preduzme, nego se pravio da spava. Čuo je da pričaju na stranom jeziku i da ih je bilo nekoliko, jer su bili na nekoliko koraka od njega - kaže sagovornik Kurira koji samo zbog toga što je Srbin u muslimanskom delu grada nije smeo za pomoć da se obrati lokalnim organima u Sarajevu.

foto: Profimedia

Da Srbi povratnici ne mogu da računaju ni na zaštitu lokalnih vlasti, najbolje svedoči namera vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu da nekoliko hiljada migranata iz prihvatnih centara u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu presele u srpsko selo Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu i srpsko selo Lipa na području Bihaća i tamo osnuju prihvatne centre, o čemu je Kurir pisao.

Iz Ministarstva spoljnih poslova već dva dana nema odgovora na pitanja u vezi sa problemom Srba u BiH.

Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje

KRADU I VOZILA

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave u Trebinju, potvrđuje za Kurir da migranti prave probleme lokalnom stanovništvu.

- Povećan je priliv migranata koji ilegalno prelaze granicu, jer do Crne Gore dolaze nesmetano. Policija Republike Srpske drži sve pod kontrolom, ali ima pojedinačnih upada grupa migranata, koji noću pustoše kuće, uzimaju odevne predmete i sve što im se učini zgodnim da ponesu. Učestale su i krađe automobila i nekoliko migranata je zbog toga procesuirano - kaže Laketa.

Slučaj iz Bileće

UBIO MIGRANTA U SAMOODBRANI

Da Srbi u srpskim selima nemaju mira, najbolje svedoči događaj s početka oktobra ove godine, kada je Bilećanin M. Č. (49) u selu Todorići kod Bileće iz puške ubio migranta koga je zatekao u pljački.

Kako su preneli lokalni mediji M. Č., koji živi sam u selu, dok je čuvao stoku, primetio je razvaljena vrata na seoskoj kući koju je pazio. Uzeo je pušku i u kući zatekao 10 migranata koji su ga napali i krenuli da mu otimaju pušku. U tom guranju puška je opalila i jedan migrant je stradao na mestu. Kada je Srbin uhapšen, građani Bileće su potpisivali peticiju u kojoj su tražili njegovo oslobađanje jer je ubistvo izvršio u samoodbrani.

Kurir.rs / Slavica Tomčić

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track