Najnovije vesti

ZAEV U SOLUNU: Micotakis će se zalagati da dobijemo datum za početak pregovora sa EU
Foto: AP

optimističan

ZAEV U SOLUNU: Micotakis će se zalagati da dobijemo datum za početak pregovora sa EU

Severna Makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Solunu da mu je premijer Grčke Kirjakos Micotakis potvrdio da će se još aktivnije zalagati da Severna Makedonija konačno dobije datum za početak pregovora sa EU.

"Imali smo lep razgovor. Ja sam srećan i zadovoljan. Vidi se to na mom licu. On (Micotakis) je bio aktivan na Evropskom savetu i još više će se uključiti da još više pomogne da dobijemo dugoočekivani datum za početak pregovra", rekao je Zaev.

foto: AP

To je drugi sastanak Zaeva i Micotakisa, posle susreta na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u septembru u Njujorku.

Premijer Severne Makedonije je, u izjavi koje je dostavljena medijima, istakao da veruje da Grčka može biti od velike pomoći da njegova zemlja dobije datum za početak pregovora sa EU.

On je istakao da primena Prespanskog dogovora, kojim je rešen višedecenijski spor sa Grčkom oko imena, treba da ide pozitivnom i predviđenom dinamikom kao i da obe strane bukvalno rade na tom pitanju.

foto: AP

Kabinet grčkog premijera je, nakon sastanka, saopštio da se razgovor sa Zaevom fokusirao na zaključke Evropskog saveta od 17. i 18 oktobra i da je Micotakis potvrdio dugogodišnju poziciju Grčke o podršci evropskoj politici proširenja na Zapadni Balkan.

"Isto tako je spomenuo da je Grčka igrala i da će nastaviti da igra aktivnu ulogu u svim aktivnostima za obezbeđenje ovakvog razvoja događaja“, navodi se u saopštenju grčkog premijera.

Dodaje se da je Micotakis ponovio svoje ranije kritike na račun Prespanskog dogovora, ali da je istakao da je, od trenutka kada je taj dokument postao obaveza za dve zemlje i "preduslov za evropski tok, da ga treba sprovoditi i izbegavati postupke koji održavaju tenziju".

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...