Najnovije vesti

KROZ BIH OD POČETKA 2018. GODINE PROŠLO VIŠE OD 60.000 MIGRANATA: Većina nastavila put ka Zapadnoj Evropi!
Foto: EPA / Fehim Demir

PODACI POLICIJSKE AGENCIJE

KROZ BIH OD POČETKA 2018. GODINE PROŠLO VIŠE OD 60.000 MIGRANATA: Većina nastavila put ka Zapadnoj Evropi!

Bosna i Hercegovina

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini raspolažu podacima koji govore da je od početka 2018. u tu zemlju ušlo više od 60 hiljada ilegalnih migranata i većina je uspela da nastavi put ka zapadnoevropskim državama, objavio je u sredu sarajevski Dnevni avaz.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić za ovaj je list kazao kako su policijske agencije uspele da registruju 52 hiljade ilegalnih migranata koji su ušli u zemlju iz pravca Srbije i Crne Gore, no procena je kako ih je zapravo pristiglo najmanje još 15 posto u odnosu na tu brojku i oni nisu nikada prošli kroz evidencije bezbednosnih službi.

I dalje preko poroznih istočnih granica u BiH svakodnevno ulazi stotinak ilegalnih migranata. Prema bezbednosnim agencijama, utvrđeno je i kako je, uprkos merama koje preduzima hrvatska policija, 45 hiljada ilegalnih migranata uspelo da izađe iz BiH i da nastavi svoje putovanje ka državama Evropske unije. Ujić je ipak upozorio kako je neizvesno koliko će dugo granica s Hrvatskom biti propusna.

"Granična policija Hrvatske svakim danom je sve jača, a ta susedna zemlja na granicu raspoređuje i vojsku tako da će biti sve teže izaći iz BiH. Bojim se da ne doživimo scenario da nam u zemlji ostane jedan broj ilegalnih migranata, a da humanitarno nećemo moći da odgovorimo na taj mogući izazov", kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Njegova je procena kako se stanje može pogoršati jer nije isključen scenario još masovnijeg priliva ilegalnih migranata u BiH, a Granična policija u sadašnjim uslovima definitivno nije u stanju to da spreči.

"Popunjenost Granične policije i Službe za poslove sa strancima je oko 75 posto. Mi ovde konačno moramo otvoreno da razgovaramo o uzrocima masovnog priliva ilegalnih migranata, a ne o posledicama, jer BiH nije država koja može da primi veći broj ilegalnih migranata i da sama o njima brine. Opasnost od njihovog masovnijeg dolaska po BiH još nije nestala", kazao je Ujić.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: EPA / Fehim Demir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...