Najnovije vesti

OVAKO VIŠE NE MOŽE: Besni građani BiH izlaze na ulice zbog stravičnog stanja u Zavodu Pazarić (VIDEO)

MUČE DECU

OVAKO VIŠE NE MOŽE: Besni građani BiH izlaze na ulice zbog stravičnog stanja u Zavodu Pazarić (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Kada se u javnosti BiH pojavile potresne slike da se u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić u Sarajevu deca vezuju za radijatore i krevete, građani Sarajeva su se spontano okupili pred Parlamentom.

Okupljeni su potom produžili ispred sarajevske Većnice gde se u sredu svečano obeležavao Međunarodni dan deteta, a protest se nastavlja i u četvrtak ispred zgrade Vlade FBiH u 12 sati.

"Ovako više ne može, ovo sam doživela kao ličnu uvredu", rekla je jedna žena.

Za danas su i Tuzlaci najavili okupljanje uznak protesta.

"Potreseni smo uznemirujućim saznanjima o radu JU 'Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić' o zlostavljanju i mučenju dece koja bivaju vezana za radijatore i nameštaj, bez adekvatne (ili ikakve) lekarske nege i zaštite, koja sa evidentnim fizičkim povredama, pogoršanim zdravstvenim stanjima i dodatnim psihičkim traumama zavise od 'rada' nestručnih lica zaposlenih u Zavodu.

foto: Avaz.ba

Posle zahtevanja hitne reakcije nadležnih organa, na sednici Parlamenta FBIH incijativa za zaustavljanje zlostavljanja stićenika i dece je ODBIJENA! Stanimo u kraj tome da se građani i građanke Bosne i Hercegovine tretiraju kao robovi i robinje u modernom robovlasničkom sistemu stvorenom od strane vlastite vlade i zakonodavstva! Ja želim bolje od ovoga", stoji u pozivu na Fejsbuku.

Podsetimo, psolanica Sabina Ćudić pokazala je slike na kojima se vidi kako su štićenici Zavoda Pazarić vezani za krevet i radijatore u svojim sobama.

Brojne institucije i organizacije osudile su ovakvo postupanje nad decom i zatražili da se o svemu oglasi Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

Kako je saopšteno, Novalić se pismeno obratio glavnoj tužiteljki Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji i od nje zatražio da hitno postupi u skladu sa svojim nadležnostima.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba Foto: Avaz.ba

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...