GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: Ružić sa poternice nije Srbin, musliman je iz Linca i pridružio se džihadistima
Foto: Interpol/Profimedia

lažni identitet

GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: Ružić sa poternice nije Srbin, musliman je iz Linca i pridružio se džihadistima

Bosna i Hercegovina -

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da je Aleksandar Ružić, za kojim je Interpol raspisao crvenu poternicu zbog sumnje da se pridružio teroristima Islamske države u Siriji, uhapšen u Salcburgu i isporučen BiH, ali da to nije njegov pravi identitet.

"Podaci govore da on nije Srbin i da je rođen kao musliman, a ta izmišljotina je putem medija plasirana da bi se sakrio njegov pravi identitet", izjavio je Galijašević.

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je u novembru, po zahtevu pravosuđa BiH, crvenu poternicu za 40-godišnjim Ružićem. On ima dvojno državljanstvo BiH i Austrije, rođen je u Lincu, a sumnjiči se da se pridružio teroristima Islamske države u Siriji.

foto: Interpol

Galijašević je napomenuo da uzimanje lažnih identiteta koji omogućuju lakše kretanje i obavljanje poslova u EU govori o novoj strategiji terorističke organizacije Islamska država o kojoj je pre dva meseca bilo reči i na konferenciji Evropola u Hagu.

Galijašević je rekao da tako treba gledati i na slučaj Aleksandra Ružića i da su, kako tvrdi, i neki ljudi u bezbednosnim agencijama BiH sa ovim ljudima u dogovoru.

Dževad Galijašević
Dževad Galijašević foto: Youtube/Printscreen

On je dodao da bi uskoro BiH trebalo da budu isporučeni i Emir Markota i Emina Aljić, koja je povezana sa ćelijom Islamske države u Danskoj.

Galijašević kaže da se za Markotu, kao visoko rangiranom komandantu Islamske države, sumnja da je državljanin BiH.

"Obaveštajno-bezbednosna agencija i bezbednosne agencije u Sarajevu ne objavljuju imena ovih posebno zanimljivih terorista koja je trebalo da budu isporučena - Markote za koga u Evropolu smatraju da je povezan sa nekim terorističkim akcijama u BiH i Evropi, te Aljićeve koja je među prvim otišla u Siriju 2011. godine", rekao je Galijašević.

Dodao je da se dolazak grupe državljana BiH osumnjičenih da su bili članovi Islamske države očekuje danas ili sutra.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/Interpol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track