Najnovije vesti

SRBI DRASTIČNO KAŽNJENI ZBOG GRBA NEMANJIĆA: Policija BiH ga ne razlikuje od kokarde!
Foto: Printscreen, Odbor za zaštitu prava Srba u FBIH

bruka

SRBI DRASTIČNO KAŽNJENI ZBOG GRBA NEMANJIĆA: Policija BiH ga ne razlikuje od kokarde!

Bosna i Hercegovina

Dvoje Srba su Badnji dan kažnjeni u Bosanskom Petrovcu, sa 500 KM (250 evra) za remećenje javnog reda i mira, jer su kako se navodi "na javnom mestu stavljajući na glavu šubaru sa kokardom vređali verski i nacionalni osećaj građana", stoji u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u FBIH.

Nakon što je 2018., a i prošle godine više puta MUP Usk pokušao da migrante iz Bihaća premesti u srpsko selo Medeno polje, nakon što su 2019. godine tri puta zabranjivali obeležavanje genocida nad Srbima u Bihaću koji je počinjen na području Garavica, ovim MUP Usk pokazuje da postoji utvrđena politika kojom žele da Srba nema u USK.

foto: Odbor za zaštitu prava Srba u FBIH

Ovim MUP USK krši prava ljudi i vrši maltretiranje stanovnika srpske nacionalnosti u mestu B. Petrovac, koja opština je prema popisu iz 2013 godine bila većinski srpska.

U MUP Usk treba da konsultuju heraldičare koji bi im objasnili da nije reč o kokardi nego o grbu Nemanjića, koji od 12 veka srž svakog obeležja srpskog naroda, nezavisno od toga gde Srbi žive.

"Što se tiče šubare, to je odevni predmet za glavu koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji, i svuda gde je vremenski uslovi nalažu da se čovek ne prehladi, pa je naše šaljivo pitanje da li bi MUP Usk kaznio nekog turistu iz Rusije ili Njemačke ako bi se na teritoriji USK pojavio sa šubarom", kažu u Odbori.

foto: Printscreen

Postavlja se logično pitanje: Da li MUP Republike Srpske treba da postupa i sačinjava prekršajne naloge za Bošnjake koji na teritoriji Republike Srpske na svojim kapama i beretkama nose Grb Armije Republike BiH.

Šta više, MUP Republike Srpske obezbeđuje cele kolone pješaka koji noseći zastave i beretke sa Grbom Armije Republike BiH u julu iz raznih krajeva idu prema opštinama istočne Republike Srpske.

Grb Armije Republike BiH su na svojim kapama i uniformama nosili i oni koji su napravili stravične zločine u srpskim selima oko Bratunca i Srebrenice. Grb Armije RBIH su nosili i oni na Kazanima i oni kojima su smetale srpske porodice u toj Republici BiH, kao npr porodica Golubović u Konjicu.

Kurir.rs Foto: Odbor za zaštitu prava Srba u BiH

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...