OVO SU DODIKOVI USLOVI ZA UČEŠĆE SRBA U INSTITUCIJAMA BIH: Izbacivanje stranih sudija, a traži i promenu Izbornog zakona
Foto: Youtube prtscr / RTRS

direktno

OVO SU DODIKOVI USLOVI ZA UČEŠĆE SRBA U INSTITUCIJAMA BIH: Izbacivanje stranih sudija, a traži i promenu Izbornog zakona

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je dodatni uslov za učešće srpskih predstavnika u donošenju odluka institucijama BiH promena Izbornog zakona BiH, koja bi značila da izabrani predstavnici moraju da budu legitimni predstavnici konstitutivnog naroda koji ih bira.

Posle sastanka sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem u Istočnom Sarajevu, on je naveo da drugi uslov ostaje "izbacivanje" stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

"Treba doći do rekonsturkcije Izbornog zakona u delu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti i mi ćemo predati predlog tog zakona. Takodje ćemo predati predlog kako se rešiti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH", rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim rečima, sve što je u BiH radila medjunarodna zajednica, odnosno njeni predstavnici iz zapadnih zemalja, išlo je ka urušavanju konstitutivnosti naroda i nameri uspostavljanja gradjanske države, što je, kako je naveo, cilj Bošnjaka.

"Ove dve partije (SNSD i Hrvatska demokratska zajednica HDZ BiH) brane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept. Ja verujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji... Medjunarodna zajednica ima odredjenu snagu, ali ona će morati objasniti zašto podilazi bošnjačkom konceptu i ideji unitarne države“, kazao je Dodik.

On je dodao da SNSD i HDZ traže novi razgovor sa bošnjačkim i probosanskim strankama, bez uplitanja stranaca.

"Bošnjaci su najbrojniji narod i kao takvi morali bi da vode računa o položaju Hrvata, pa i Srba u BiH. BiH sada mora odluči kuda će i šta će", rekao je lider SNSD-a.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da bez konsenzusa i legitimnog predstavljanja naroda nema rešenja za probleme u BiH.

"Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcionisanja svih institucija u BiH. Neke funkcionišu dobro, neke loše, a neke nikako. To nas je jako udaljilo od svih integracijskih ambicija“, kazao je Čović.

On je dodao da je sa Dodikom razgovarao o potrebi izmena Izbornog zakona, održavanju izbora u Mostaru, te problemu negiranja konstitutivnosti naroda, odnosno legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda.

Čović je za narednu sedmicu najavio sastanke s liderima SDA i SBB-a, Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

On smatra će se stvari u BiH normalizovati kada ova država „zaživi kao suveren prostor, bez uplitanja sa strane“.

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan radom Ustavnog suda BiH, Čović je rekao da ne može biti zadovoljan.

"Kako biti zadovoljan, kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsedništvu BiH dva bošnjačka predstavnika. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dodje i smeni sve ambasadore koji su poslani u svet mesec dana ranije“, ocenio je on.

Govoreći o "drugom bošnjačkom" članu Predsedništva BiH, Čović aludira na hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića, kome HDZ BiH osporava legitimitet, tvrdeći da je izabran većinskim bošnjačkim glasovima.

Kurir.rs/Beta Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track