SEVERNA MAKEDONIJA U MARTU POSTAJE ČLANICA NATO: Ministarka odbrane objavila zvanično, čeka se samo potpis Španije
Foto: AP/Thanassis Stavrakis

ULAZAK U VOJNI SAVEZ

SEVERNA MAKEDONIJA U MARTU POSTAJE ČLANICA NATO: Ministarka odbrane objavila zvanično, čeka se samo potpis Španije

Severna Makedonija -

Severna Makedonija u martu postaje punopravna članica NATO, najavila je danas ministarka odbrane Radmila Šekerinska. Ona je u intervjuu Televiziji Telma (telma.com.mk) rekla da Vlada u Skoplju očekuje da Španija, kao poslednja članica NATO početkom marta ratifikuje Protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi i istakla da to "potvđuje dobra vest" koju je dobila.

"Očekujemo da Španija završi proceduru u prvoj polovini marta. Današnja dobra vest potvrđuje to. Postalo je jasno da će Španija uraditi sve da ubrza procedure koje uobičajeno u njihovom slučaju traju duže vreme", rekla je Šekerinska u intervjuu koji je vođen u Briselu, gde je učestvovala na sastanku minstara odbrane zemalja NATO.

Ministarka odbrane Severne Makedonije je istakla da i ministar odbrane i ministar spoljnih poslova Španije u kontininutetu šalju poruke da će ta zemlja "minimizirati" vreme koje je potrebno za ratifikaciju.

"Članstvo Severne Makedonije u NATO je važno za nas, ali je važno i za Alijansu... Da nema dileme, postajemo punopravna članica NATO u mesecu martu", rekla je Šekerinska.

Parlament Severne Makedonije je u utorak 11. februara, nekoliko dana pre raspuštanja zbog aprilskih izbora, ratifikovao Severnoatlantski sporazum o pritupanju NATO sa odloženim dejstvom, pre konačne formalne odluke Alijanse. To je urađeno da višemesečna pauza u radu parlamenta zbog izbora ne bi odložila punopravno članstvo zemlje u NATO, kada i poslednja zemlja članica - Španija ratifikuje protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu. Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO potpisan je u sedištu Alijanse u Briselu u februaru 2019. i do sada ga je ratifikovalo 28 država i ostaje samo još Španija.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP/Thanassis Stavrakis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track