ODLUKA U NAREDNIM DANIMA: Dodik najavio ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj
Foto: Profimedia

predložiće narodnoj skupštini

ODLUKA U NAREDNIM DANIMA: Dodik najavio ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj

Bosna i Hercegovina -

Vlada Republike Srpske spremna je da u narednim danima Narodnoj skupštini predloži ukidanje vanrednog stanja i povratak na vanrednu situaciju, izjavio je srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

On je, gostujući na sarajevskoj N1 televiziji, rekao da se razmatra i pomeranje početka policijskog časa u Srpskoj sa 20 na 22 sata, kao i ponovni rad određenih privrednih subjekata i uslužnih delatnosti, naravno uz propisane mere zaštite.

"Mislim da će se ići ka ukidanju ili bitnom skraćenju policijskog sata. Možda ćemo ga sa osam pomeriti na 22, ali videćemo", kazao je Dodik.

Dodao je da sve zavisi od procena koje će se donositi u dogovoru sa relevantnim medicinskim stručnjacima koji će da ukažu na izvore i načine kako se to desilo.

"Tim merama, i pored toga što imamo povećan broj obolelih, verujemo da će u narednih 7-10 dana pasti i stvoriće mogućnost da se ukine policijski čas i vanredno stanje i dozvoli rad, kao što smo počeli", rekao je Dodik.

Iznenađen je, kazao je, povećanjem broja zaraženih u Republici Srpskoj jer se očekivala bolja epidemiološka situacija I najavio da će sve to biti ispitano i donesene nove mere.

Prema njegovim riječima, evidentan je i pad prihoda u BiH.

"Od očekivanih 230 miliona u aprilu, koje je trebalo da dobijemo u budžet, imaćemo 80 miliona manje", naveo je.

Žali što odobrena sredstva MMF-a stoje na računu i što nisu efektivna, tako da i to usložnjava ukupnu ekonomsku situaciju u BiH.

Ne želi, kaže Dodik, da poredi stanje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Kada je reč o situaciji u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj napomenuo je da poslednjih dana ima mnogo nedobronamernih izjava i dezinformacija.

"Važno je to da je ukupan broj zaraženih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci daleko manji u procentima nego u regionu", istakao je Dodik I dodao da se propisi moraju poštovati.

"Moguće da je bilo propusta, niko ne kaže, ali ono što je propisano mora se popštovati. Mislim da je previše bilo dezinformacija i nije teško u takvoj situaciji napraviti paniku", kazao je srpski član Predsedništva I napomenuo da u skladištima Fonda zdravstva se nalazi više od sedam miliona maski, šest miliona rukavica.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track