Najnovije vesti

MILORAD DODIK O PROGONU SRBA SA OZRENA: Vozuća je simbol našeg stradanja!
Foto: RTRS

tuga

MILORAD DODIK O PROGONU SRBA SA OZRENA: Vozuća je simbol našeg stradanja!

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je, povodom obeležavanja stradanja Srba u Vozući u proteklom ratu, istakao da je to mesto simbol stradanja srpskog naroda, ali i nepokolebljive volje da se prežižvi i sačuva sećanje na progon Srba sa Ozrena.

"Stradanje Srba u dolini reke Krivaje predstavlja još jedan dokaz etničkog čišćenja srpskog naroda u BiH koje su počinili mudžahedini i pripadnici takozvane Armije BiH potpomognuti NATO avionima”, istakao je Dodik.

On je naglasio da bestijalno divljanje mudžžahedina i muslimanskih vojnika nad nedužžnim srpskim narodom treba da bude stalna opomena i podsećanje na nevino stradale žžrtve koje nikada ne smemo zaboraviti.

"Uspomena na njih i njihovo mučeničko stradanje mora ostati zauvek u sećanju svih nas, posebno zbog budućih generacija. Vozuća, Zavidovići, Zenica, Banovići i ŽŽepče su mesta koja će zauvek biti označena crnom bojom u srcima naroda Republike Srpske jer je u proteklom Odbrambeno-otadžžbinskom ratu sa tog područja proterano više od 40.000 Srba", naveo je Dodik.

Iako je, kazao je, prošlo 25 godina od zverskog stradanja srpskog naroda Ozrena te rane su još svežže i nikada neće moći ni da zarastu.

"Te rane ostaju kao trajni ožiljci, jer smo tu videli prve slike šutiranja srpskih glava od pripadnika pokreta 'El mudžahedin', a svet je na to ćutao i zatvarao oči. S toga danas, na ovaj tužan dan, treba da budemo i srećni što imamo slobodu, imamo svoju Republiku Srpsku koja je garant našeg opstanka i naše budućnosti", poručio je.

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine, usled ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžžahedin", NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je proterivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, koje je započelo 1992. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...