ISPRAVKA KONFUZIJA NA SEDNICI: Dodik, Džaferović i Komšić nisu jednoglasno glasali protiv priznanja samoproglašenog Kosova
Foto: Avaz.ba/M. Kadrić

nema glasanja

ISPRAVKA KONFUZIJA NA SEDNICI: Dodik, Džaferović i Komšić nisu jednoglasno glasali protiv priznanja samoproglašenog Kosova

Bosna i Hercegovina -

Iako su pojedini mediji prvobitno preneli da Predsedništvo BiH na današnjoj sednici nije priznalo samoproglašeno Kosovo i Metohiju, istina je da na sednici nije postojao konsenzus prilikom glasanja o priznanju nezavisnosti Kosova, a nakon toga, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsedništva Milorad Dodik, održali su odvojene pres konferencije.

Prema saznanjima medija, Džaferović i član Predsedništva Željko Komšić tvrde da ne postoji odluka o priznavanju Kosova, dok Milorad Dodik tvrdi da su članovi Predsedništva na današnjoj sjednici odbili priznanje Kosova.

Džaferović je naglasio da u BiH nema odluke o Kosovu dok se ne postigne konsenzus te da u pozivu na sednicu nije stavio tačku dnevnog reda koja se odnosila na priznanje Kosova.

Komšić je ranije tražio da se ova tačka uvrsti na dnevni red, obrazloživši je potrebom da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu, te da je, kako je rekao, nezavisnost samoproglašenog Kosova faktičko stanje.

Ipak, Komšić je povukao tu tačku s dnevnog reda.

“Gospodin Dodik je insistirao da to bude na dnevnom redu, gospodin Komšić je povukao tu tačku dnevnog reda, a onda je gospodin Dodik tražio da se ipak glasa o tome iako je tačka povučena. Nema se o čemu glasati.

I na kraju gospodin Dodik je glasao protiv, gospodin Komšić i ja nikako nismo glasali, jer nemamo o čemu da glasamo. I tako je završena ta tačka dnevnog reda”, objasnio je Džaferović.

Dodik je 17. septembra na sednici glasao protiv priznanja samoproglašenog Kosova, pa najavio da će na tom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, o čemu je odlučivala Narodna skupština Republike Srpske koja je potvrdila da nema priznanja samoproglašenog Kosmeta.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track