ZORAN TEGELTIJA PORUČIO: BiH ne može sama da reši problem migrantske krize, mora da dobije podršku od EU
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Predsedavajući Saveta ministara U BIH

ZORAN TEGELTIJA PORUČIO: BiH ne može sama da reši problem migrantske krize, mora da dobije podršku od EU

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija smatra da BiH ne može sama da reši problem migrantske krize i da od EU mora da dobije ne samo finansijsku podršku, nego i podatke bezbednosnih službi kako bi sve osobe koje su bezbednosno interesantne bile odmah izbačene iz BiH.

Tegeltija je kayao da BiH nosi prevelik teret i da za to najveću odgovornost snosi EU i svi drugi koji su kreirali ovu krizu.

"Broj migranata prema broju stanovnika daleko je najveći, a svi oni koji pokušavaju da nametnu priču kako je ova kriza humanitarno i pitanje dobre volje, strašno greše i ne misle dobro, pre svega, građanima BiH", rekao je Tegeltija za EuroBlic.

On je ocenio da će se BiH sa ovim problemom boriti sve dok se ne promeni politika u svetu prema migrantskoj krizi.

"S jedne strane imate otvorene granice sa istoka, uključujući i zemlje EU koje praktično nesmetano puštaju migrante da ulaze u BiH, a onda ih samo zatvorite na granici BiH s Hrvatskom, gde postavljaju razne prepreke kako bi ih zaustavili na putu ka Zapadnoj Evropi", kazao je Tegeltija.

On smatra da će završetkom kampa Lipa biti manje ili više stvorene pretpostavke za smeštaj svih migranata u BiH, a da će, ako se i dalje bude insistiralo da se poveća broj migranata, posle toga to vrlo teško moći kontrolisati.

Govoreći o zahtevima iz Brisela da migranti budu raspoređeni po celoj BiH, Tegeltija je napomenuo da je na početku pojave migrantske krize Republika Srpska rekla da ne želi migrante na svojoj teritoriji i da ne želi kampove.

"S druge strane, imali smo poruke iz institucija BiH da su migranti samo turisti koji proputuju kroz BiH i nije bilo nikakvih sporenja oko toga. Iz Federacije FBiH niko nije sporio tu priču da Srpska neće da prihvati migrante", kaže Tegeltija i dodaje da se u početku na migrante gledalo blagonaklono.

Istakao je da se Republika Srpska danas i dalje čvrsto drži svog stava, ali da FBiH pokušava da to promeni.

"Savet ministara i Ministarstvo bezbednosti će realizovati one politike koje budu stvar kompromisa, a čini mi se da u ovom trenutku nemamo dogovor", rekao je Tegeltija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track