NOVE KORONA MERE U SRPSKOJ: Otvaraju se tržni centri, ali ne i bašte kafića (VIDEO)
Foto: Youtube/ATV

na snazi do 12. aprila

NOVE KORONA MERE U SRPSKOJ: Otvaraju se tržni centri, ali ne i bašte kafića (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Od ponedeljka, 5. aprila, ponovo rade tržni centri u Republici Srpskoj. Ipak, to ne važi za ugostiteljske objekte u sklopu njih.

Ove i druge mere će biti na snazi bar do 12. aprila - odlučeno je na današnjoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije. Odlučeno je i da nastave u školama neće biti ni naredne sedmice. Nove mere podrazumevaju nove obaveze za tržne centre.

"Obavezuju se tržni i trgovački centri, robne kuće kao i ostali prodajni objekti, da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjra u zajedničkim prostorima objekta", rekla je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Štab je diskutovao o otvaranju bašti ugostiteljskih objekata, ali na kraju su procenili da nije trenutak za to, tako da još najmanje sedam dana sve ostaje na šalterskoj prodaji, odnosno, dostavi hrane i pića. Ipak, pošto počinje treća sedmica ograničenja njihovog rada - biće im nadoknađena polovina najniže plate, te porezi i doprinosi.

Direktor Instituta za javno zdravstvo pojašnjava kada možemo da vidimo efekte epidemioloških mera.

"Otprilike 21 dan od početka primene ovih mera mi vidimo rezultate u smislu usporenog broja pozitivnih ljudi. Mere daju rezultate. Ono što je odgovornost na svima nama, predstavlja odgovornost u smislu poštovanja mera. Disciplina poštovanja samih mera mora biti na visokom nivou da bi one dale rezultat", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ostale epidemiološke mere u Republici Srpskoj uglavnom ostaju iste. Jedna od retkih mera koja će biti olakšana se odnosi na profesionalne sportiste, kojima su od ponedeljka dozvoljeni treninzi na bazenima.

Kurir.rs/ATV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track