HRVATSKA LEKARKA O STANJU U BOLNICAMA: Čini se da crno vreme tek dolazi
Ilustracija, Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

zabrinjavajuće stanje

HRVATSKA LEKARKA O STANJU U BOLNICAMA: Čini se da crno vreme tek dolazi

Hrvatska -

"Zbog velikog broja novozaraženih koji imamo ovih dana, pritisak na naše bolnice biće sve veći",rekla je hrvatska lekarka Željka Gavranović, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog lečenja iz KBC-a Sestre milosrdnice.

"Čini se da crno vreme tek dolazi", kazala je otkrivši da je trenutno najmlađi pacijent u bolnici star oko 48 godina, dok su u prošlom talasu to bile dosta starije osobe.

Dr Željka Gavranović rekla je da je u bolnici trenutno oko 230 pacijenata, a 45 od njih u jedinicama intenzivne nege, oko 40 ih je na respiratoru, jedan na ECMO-u.

"Na intenzivnoj nezi imali smo dva hitna prijema u 15 minuta, bolesnik čije se stanje pogoršalo na odeljenju i jedna bolesnica iz Siska, oboje u teškom stanju i na respiratoru. Zabrinjava brzina priliva pacijenata", rekla je za Dnevnik.

Naglašava da niko nije očekivao da će biti potrebe za otvaranjem dodatnih jedinica intenzivnog lečenja.

"Pre dva meseca, kada smo napuštali bolnicu, bili smo optimistični i nadali smo se da je najgore prošlo, ali čini se da najgore tek sledi. Sve je veći broj mlađih pacijenta s teškim kliničkim slikama koje brzo napreduju i čini se da crno vreme tek dolazi", upozorila je Gavranovićeva.

Uoči praznika, građanima je poručila da paze na sebe, štite sebe i druge.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track