Najnovije vesti

SONJA KARADŽIĆ-JOVIČEVIĆ: Premeštanje mog oca u britanski zatvor je pokušaj ubistva s predumišljajem
Foto: Youtube/Printscreen

"najgore rešenje"

SONJA KARADŽIĆ-JOVIČEVIĆ: Premeštanje mog oca u britanski zatvor je pokušaj ubistva s predumišljajem

Bosna i Hercegovina

Sonja Karadžić-Jovičević, ćerka Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske, osuđenog za ratne zločine u BiH, izjavila je da je odluka da njen otac izdržava kaznu doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji "pokušaj ubistva sa predumišljajem".

"Za nas je ova vest apsolutna potvrda pripreme za ubistvo Radovana Karadžića sa predumišljajem. Poražavajuće je i za ljudska prava, i za pravo uopšte, kolika je želja jednog čoveka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti", kazala je, preneli su sarajevski mediji.

Naglasila je da ima osnovu za, kako je kazala, razumnu sumnju da je odgovor jedne druge zemlje koja je pozitivno odgovorila da Karadžić izdržava kaznu kod njih sakriven i ignorisan da bi se "proguralo ovo praktično najgore rešenje".

Radovan Karadžić, april 2018
foto: EPA

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od žalbe koja je uložena na odluku da Karadžić izdržava kaznu u Velikoj Britaniji, Karadžić-Jovičević je navela da može samo da se nada da će "neko tamo imati sluha", ne za njenog oca, već "za pravo i za običaje i za odluke koje ima Haški tribunal, kao i Savet bezbednosti“.

Odluku da Karadžić služi izdržava u Velikoj Britaniji doneo je predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Karmel Agius, pošto je Velika Britanija pristala na to.

Nije objavljeno u kom će konkretno zatvoru biti, ali s obzirom na dosadašnju praksu, vrlo je verovatno da će biti u jednom od strogo čuvanih zatvora.

Karadžić je u martu 2019. godine pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja