BURNO U BOSNI! KOMŠIĆ: BiH ide u NATO! DODIK: Samo probajte!
U klinču Milorad Dodik i Željko Komšić zaratili zbog mogućeg članstva u Alijansi, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Burno

BURNO U BOSNI! KOMŠIĆ: BiH ide u NATO! DODIK: Samo probajte!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine poručio da nema ulaska zemlje u Alijansu bez saglasnosti Republike Srpske

Odnosi unutar Bosne i Hercegovine ponovo su se poljuljali, i to zbog zajedničke deklaracije NATO i različitih tumačenja poruka iz Brisela. Kako je otkriveno posle samita Alijanse, koplja su se lomila u vezi s BiH i dopisivanjem Dejtonskog sporazuma kao dokumenta na koje se pozivaju zemlje članice.

Fantazije

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik žestoko je odgovorio na nagoveštaje člana ovog tela Željka Komšića da je BiH iskoračila ka članstvu u Alijansi. Dodik kaže da Komšićeva reakcija na deklaraciju i njegova najava da je BiH aktivirala akcioni plan za članstvo u NATO potvrđuju da je on, u nedostatku vlastite politike, uvek vodio tuđu i varajući prolazio na izborima. Dodik naglašava da je u deklaraciji implicitno potvrđena konstitutivnost naroda, jer Dejtonski mirovni sporazum, na koji se pozivaju NATO i Ustav BiH kao njegov sastavni deo, sadrži upravo odredbu o konstitutivnosti naroda.

- Što se tiče Komšićevih fantazija u vezi sa programom reformi i konstantnog zavaravanja javnosti u BiH kako je nešto učinjeno u pogledu eventualnog članstva u NATO, imam samo jedno da poručim: ako je to tačno i ako BiH može bez stava Republike Srpske u NATO, neka proba odmah - poručio je Dodik.

I treći član Predsedništva BiH Šefik Džaferović oduševljen je zaključcima NATO, za koji je rekao da je najjača vojna alijansa na svetu, koja je „svojom intervencijom dala presudan doprinos zaustavljanju agresije na BiH“:

- To je jasna poruka onima koji još sanjaju o podeli BiH.

Reakcija na mestu

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Kurir objašnjava da je Dejtonski sporazum ključan osnov funkcionisanja BiH, položaja njena dva entiteta, pa samim tim i postojanja RS.

- Pozivanje na izvorni Dejton je direktna odbrana naših nacionalnih interesa. Sasvim je jasno da se predstavnici Federacije zalažu za ulazak BiH u NATO i reakcija Dodika na Komšićeve izjave je sasvim na mestu. Dejtonski sporazum je jako važan, jer svaka odluka BiH mora da bude odluka oba njena entiteta. Vidljiva su i zalaganja na Zapadu da se izvrši revizija Dejtona na štetu entiteta, dakle, u pravcu centralizacije. Takva BiH ne bi časila časa i odmah bi bila u NATO - upozorava naš sagovornik.

ZORAN MILANOVIĆ

Neki sabotiraju Dejton kao da je otrovan

Zoran Milanović
foto: EPA / Antonio Bat

Hrvatski predsednik Zoran Milanović na kraju je zadovoljan završnim dokumentom Samita NATO, jer je posle intervenisanja Hrvatske u delu koji govori o BiH pomenut Dejtonski sporazum. Milanović je izjavio da je zabrinut zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst.

- Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga i kako je moguće da jedan, ne baš mali broj država sabotira, otvoreno opstruiše, onemogućava da se u pasus o BiH uopšte spomene Dejtonski sporazum, kao da je to nešto otrovno... Ovo me upućuje na jedini mogući zaključak da neki imaju nekakve kreativne planove s BiH - zapitao se šef hrvatske države.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track