SB UN ODBACIO RUSKO-KINESKU REZOLUCIJU: Kancelarija visokog predstavnika u BiH se ne ukida, Šmit 1. avgusta na dužnosti
Foto: EPA

očekivano

SB UN ODBACIO RUSKO-KINESKU REZOLUCIJU: Kancelarija visokog predstavnika u BiH se ne ukida, Šmit 1. avgusta na dužnosti

Bosna i Hercegovina -

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je nacrt Rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) posle 31. jula 2022.

Predstavnik Kine objasnio je nacrt ove rezolucije. Cilj je, kako je naveo, očuvanje suvereniteta i nezavisnosti BiH i pozvao članove Vijeća da glasaju za nacrt Rezolucije.

Usledilo je glasanje. Dva predstavnika Kine i Rusije glasala su za, niko nije bio protiv, dok je 13 predstavnika u Savetu bilo uzdržano.

Američki ambasador u UN Ričard Mils podržao je odluke Saveta za implementaciju mira (PIC), odnosno imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH.

"Ne želimo da podržimo tekst koji podriva Dejtonski mirovni sporazum i odluke PIC-a," rekla je Mils.

Ocenjeno je da inicijativa nije imala za cilj postizanje sporazuma i da je odluka PIC-a o imenovanju Schmita bila legitimna. Izražena je podrška evropskom putu BiH.

Predstavnik Velike Britanije rekao je da su se suzdržali od sprečavanja prevremenog negiranja ovlašćenja visokog predstavnika i da je Šmit uspešno imenovan i da će ulogu visokog predstavnika preuzeti 1. avgusta. Takođe je konstatovano da će usvajanje Rezolucije otežati rad visokog predstavnika u BiH.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track