02:20

DARKO OBRADOVIĆ: Niko od Šmita ne očekuje da preseče Gordijev čvor

KURIR TELEVIZIJA

DARKO OBRADOVIĆ: Niko od Šmita ne očekuje da preseče Gordijev čvor i reši probleme u BiH u poslednjih 30 godina!

Bosna i Hercegovina -

Nemac Kristijan Šmit juče je u Sarajevu i zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a po stupanju na dužnost, zahvalio se svom prethodniku što je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost za Kurir televiziju kaže da niko ne očekuje od Šmita, bez obzira na njegovo bogato iskustvo i poznavanje ratnih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, da preseče Gordijev čvor i reši nagomilane probleme u poslednjih 30 godina.

"Teško je razumeti prilike u Bosni i Hercegovini ukoliko političke elite ne mogu da razumeju šta je potrebno BiH, da li su to razvojne strategije, multietnički dijalog ili održavanje politničkih elita koja će nastojati da kroz određena nacionalna pitanja zadrže BiH u 90-im godinama uz podršku određenih struktura koje se ne nalaze na Balkanskom poluostrvu", smatra on.

Obradović kaže da je pravo pitanje šta je potrebno građanima BiH.

"Kako je moguće da uz tolike napore međunarodne zajednice, Haški tribunal i gomile novca koji je investiran u cilju izgradnje postkonfliktnog društva, mi 30 godinama kasnije razgovaramo o ratnim kategorijama, uzrocima koji su doveli do rata i održavanje ratne retorike kod javnih delatnika. Narod ne zanimaju odluke i razmirice, teret prošlosti i tranziciona pravda koja nam je izmakla svima", navodi Obradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track